Vádat emeltek Portik Tamás ellen

Vágólapra másolva!
Portik Tamás egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban és fejbe lövette Prisztás Józsefet - áll a a vádiratban.
Vágólapra másolva!

Az előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt vádiratot nyújtott be Portik Tamás és társai ellen - áll a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A tényállás szerint Portik 1994. és 2000. között F. Attilával és D. Gáborral együtt az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és ezzel párhuzamosan egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban.

A vád szerint Portik 1996-ban három ingatlan birtoklása miatt elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet szintén meghatározó alakjával Prisztás Józseffel, ezért annak érdekében, hogy végleg leszámoljon ellenlábasával elhatározta, hogy megöleti őt.

Portik Tamás a cselekmény előkészítésébe és végrehajtásába bevonta testőrét H. Istvánt és ismerősét F. Ferencet, akinek a feladata volt, hogy a bűntársaival történt előzetes egyeztetésnek megfelelően Prisztás Józsefet 1996. november 1-én a budapesti Ladik utcába (III. kerület) csalja, magának az emberölésnek a végrehajtásával pedig testőrét bízta meg.

F. Ferenc 11 óra körüli időben Prisztás József sértettel együtt meg is jelent a helyszínen, ahol már várta H. István, aki egy alkalommal fejbe lőtte az épp gépkocsijába beszállni készülő Prisztás József sértettet, aki perceken belül a helyszínen életét veszítette.

E tényállás alapján a Fővárosi Főügyészség Portik Tamást felbujtóként, míg F. Ferenc bűnsegédként előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével, míg H. Istvánt előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével vádolja.

Portik Tamást az NNI tavaly júliusban vette őrizetbe, és azzal gyanúsította meg, hogy felbujtóként működött közre Prisztás József vállalkozó 1996-os kivégzésében, valamint az 1998-as Aranykéz utcai robbantásos merényletben. A férfit Seres Zoltán vállalkozó 1999-ben történt meggyilkolása ügyében is felbujtóként hallgatták ki.

Később arról jelentek meg hírek, hogy Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója legalább kétszer találkozott Portik Tamással.