Puskás Ferenc özvegye felháborodott az MSZP-videón

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub után a Terrorelhárítási Központ is jelezte, hogy a felvételeit az MSZP engedély nélkül használta a kampányfilmjében. Emellett közleményt adott ki a filmen szintén feltűnő Puskás Ferenc özvegye arról, hogy tiltakozik az MSZP "mostani váratlan és felháborító akciója ellen". Hétfő este pedig Bartók Béla szerzői jogainak örököse is tiltakozott, amiért felhasználták a zeneszerző nevét és fényképét. Az MSZP szóvivője szerint a felvételeket egy közösségi videomegosztóról szerezték, és szabályszerűen jártak el.
Vágólapra másolva!

A Terrorelhárítási Központtól (TEK) sem kért engedélyt az általuk készített felvételek felhasználásához az MSZP - írta hétfői közleményében a TEK. Mint arról beszámoltunk, a Magyar Szocialista Párt egy új kampányfilmet mutatott be, amelyben a TEK felvételei is megjelennek. A TEK szerint a párt által felhasznált filmrészletek a police.hu oldalon közzétett felvételekből származnak.

A TEK hangsúlyozta, hogy "az elfogásokról szóló kisfilmek minden esetben a Terrorelhárítási Központ tevékenységéről szóló beszámolók, melyek az emberek hiteles tájékoztatása érdekében készülnek, és nem politikai célokat szolgálnak".

Hétfőn Puskás Ferencné, az egykori világhírű magyar labdarúgó özvegye is közleményt adott ki, amelyben tiltakozik Puskás Ferenc nevének kampánycélú felhasználása ellen. Azt kérte, aki teheti, ítélje el és közösítse ki azokat, akik ilyen "gátlástalan politikai eszközökkel" élnek.

Puskás Ferencné azt írta, hogy megdöbbenve értesült arról, hogy az MSZP kampányfilmjében férje nevét és arcképét is felhasználták "mindenfajta hivatalos felhatalmazás és egyáltalán, erkölcsi alap nélkül". Úgy fogalmazott, hogy a propagandaanyagot "azok politikai örökösei" készíttették, akik miatt férje "huszonöt éven át nem térhetett haza, Magyarországra". A 2006-ban elhunyt labdarúgó özvegye hangsúlyozta, hogy Puskás Ferenc igyekezett magát a lehető legtávolabb tartani a napi politikától. Puskás Ferencné ezért kötelességének érzi "tiltakozni minden hasonló kísérlet ellen, különösen az MSZP mostani váratlan és felháborító akciója ellen" - olvasható közleményében.

Bartók Béla szerzői jogainak magyarországi örököse hétfőn este írt nyílt levelet az MSZP elnökének, amelyben tiltakozik az MSZP kampányfilmje miatt, és annak nyilvánosság elöli visszavonását követeli Mesterházy Attilától. Vásárhelyi Gábor azt írta, hogy "mély megdöbbenéssel és felháborodással vettem tudomást arról, hogy az Ön által vezetett pártnak a napokban megjelentetett politikai kampányfilmjében Bartók Béla nevét és fényképét napi politikai érveik alátámasztására használták fel".

Az MSZP szerint az internetről bármi leszedhető

A húszperces kisfilmet vasárnap mutatta be Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, aki azt mondta: a film Magyarország ma elnevezésű kampányuk része. A kampányfilmben egyebek mellett az hangzik el, hogy Orbán Viktor kormányzása tönkretette az országot, a kormánypropaganda pedig elszakadt a valóságtól.

Az RTL Klub vasárnap közölte, hogy szerzői jogsértés miatt levélben fordult az MSZP-hez, mert a párt Magyarország ma címmel bemutatott filmjében engedély nélkül használt fel részleteket a kereskedelmi csatorna híradójából.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: szabályszerűen jártak el, amikor a párt kisfilmjében felhasználták a kereskedelmi csatorna híradójának részleteit. Álláspontjuk szerint a közösségi videomegosztó portálon bárki szabadon felhasználhatja a felvételeket, ha megjelöli a forrását, és ennek ők eleget tettek, mert, mint fogalmazott, egyértelműen és jól látszik, hogy a filmhez használt képanyagok mely televíziótól származnak.