Ügynök volt a széki polgármester

Vágólapra másolva!
A román Legfelsőbb Bíróság szerint Sallai János, széki polgármester a Securitate ügynöke volt. Sallai szerint ellene irányuló politikai lejáratás a szekusvád.
Vágólapra másolva!

A romániai Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék jogerős ítéletben minősítette kedden az egykori politikai rendőrség, a Securitate ügynökévé Sallai Jánost, a néphagyományairól híres Kolozs megyei Szék község polgármesterét.

A Ziua de Cluj napilap internetes oldalán közölt hír szerint megtörténhet, hogy a hatodik mandátumát töltő széki polgármesternek hamis nyilatkozattétel miatt is felelnie kell a bíróságon. A polgármester ugyanis a választások előtt adott írásos nyilatkozataiban azt állította, nem működött együtt a politikai rendőrséggel.

A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) 2008-ban hozott - az ítélettel jogerőssé vált - határozata szerint Sallai Jánost 1984-ben szervezte be ügynökei sorába a Securitate azzal a feladattal, hogy a "magyar nacionalistákról" jelentsen. A CNSAS megállapítása szerint Sallai János többek között a magyar nacionalistaként számon tartott széki polgárokról és a községbe látogató - elsősorban magyarországi - turistákról jelentett Cretu fedőnéven a kommunista politikai rendőrségnek. Szolgálataiért pénzt is kapott.

A széki polgármester az MTI-nek elmondta, továbbra is ellene irányuló politikai lejáratásnak tekinti a szekusvádat. Kijelentette, senkinek nem okozott kárt, és nem volt ügynöke a Securitaténak. A polgármester szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) áll a támadások hátterében. Arra utalt, hogy az RMDSZ által jelölt Csendes László vezette az átvilágító bizottságot, amikor a testület megállapította ügynök voltát.

Sallai János 1992 óta polgármestere a 96 százalékban magyarok által lakott 2400 lakosú Széknek. Öt alkalommal az RMDSZ színeiben nyert polgármesteri tisztséget. A tavalyi önkormányzati választáson függetlenként szerzett újabb mandátumot úgy, hogy az RMDSZ nem állított jelöltet vele szemben.