A szingapúri oktatáshoz hasonló lesz a magyar

Vágólapra másolva!
A hatalmas gazdasági növekedést produkáló Szingapúr olyan oktatási reformon van túl, amely sikere zálogának bizonyult, és amely hasonló a Magyarországon most elkezdetthez - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a városállamból.
Vágólapra másolva!

Ahogy Magyarországon január 1-jétől, korábban Szingapúrban is az oktatási minisztérium felügyelete alá került az összes iskola. A pedagógusok ösztöndíjrendszere szinte teljesen megegyezik a most bevezetendő Klebelsberg-ösztöndíjrendszerrel. Ennek keretében a munkahelyekhez rendelve írja ki az állam az ösztöndíjakat, és állja a teljes képzési költségét azoknak a pedagógusoknak, akik készek a hazai oktatási rendszerben dolgozni - mondta a miniszter, beszámolva találkozójáról szingapúri kollégájával, Heng Szve Keattal.

Szó volt tárgyalásukon a korai iskolaelhagyás gondjáról, amelynek egyik megoldása a magyarországi elképzelés szerint az óvodai foglalkoztatás és az alapfokú oktatás összekapcsolása.
Szintén a szingapúri oktatási reform nyomán az egyetemeken egyfajta kancellári rendszer működik, a miniszter nevezi ki a felsőoktatási intézmények gazdasági vezetőit - tette hozzá Balog Zoltán.

Szingapúr előtt Kambodzsában tett látogatást Balog, ahol Magyarország szeretné folytatni a harminc éve magyar segítséggel felépített, nyolcszáz személyes gyermekotthonnal kapcsolatos szociális munkát. Phnompen ötvenmillió forintos pályázatot írt ki az intézmény egyes részeinek felújítására, és ezt a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat nyerte meg. A szervezet a felújításon kívül technikai segítséget nyújt majd az árvaház személyzetének, és szeretné átadni a gyermekbefogadás területén kifejlesztett magyar módszereket.