Vágólapra másolva!
Hat településen is időközi választást tartottak vasárnap. Újraválasztották a harkányi polgármestert, és új vezetőt kapott Tyukod és Vajszló is. Zala megyében öt faluban is voksoltak.
Vágólapra másolva!

Imri Sándor független jelöltet választották újra polgármesternek Harkányban, a vasárnap megtartott időközi önkormányzati választáson. A baranyai városban az előzetes eredmények alapján a győztes 861, míg vetélytársa, a fideszes Baksai Endre Tamás 853 érvényes szavazatot kapott. A mintegy 4200 lakosú Harkánynak 3532 választópolgára van, a voksolás 48 százalékos részvétel mellett zajlott.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a képviselő-testület tavaly december 14-én feloszlatta magát, miután Imri Sándor polgármester az ülésen annak ellenére nem mondott le, hogy Horváth Tamás fideszes alpolgármester a képviselők nevében bizalmatlansági indítványt nyújtott be vele szemben.

A hatból öt képviselő által jegyzett indítványban a testület tagjai úgy nyilatkoztak, hogy "a közösség első embere ideológiailag és politikailag is más irányba akarja vinni a várost, mint amire a választói felhatalmazták". Értékelésük szerint a polgármester "kétéves tevékenységével bizonytalanságot kelt gazdasági és pénzügyi körökben, valamint bizalmatlanságot a közösség életében".

Imri Sándor az MTI-nek akkor azt mondta: véleménye szerint a munkáját jól végezte, a megválasztása óta folyamatosan a város érdekeit védte. "Úgy gondolom, bizonyos érdekköröknek gátja vagyok" - jegyezte meg.

Zala megyében több helyen is választottak

A Zala megyei Tormaföldén is újraválasztották az eddigi polgármestert. A választás nem ment simán, mert kimaradt szavazólapok miatt egyszer újra kellett számolni a szavazólapokat, és ez módosította a képviselő-testület összetételét is. Az időközi választást azért kellett megtartani Tormaföldén, mert személyi ellentétek miatt december közepén a képviselő-testület feloszlatta önmagát.

Három független jelölt közül Hencsei Margitot választották polgármesternek vasárnap Zalaszentbalázson. Korábban nem sikerült elsőre megállapodni a több településsel együtt alkotott új közös önkormányzati hivatalról, emiatt döntöttek december közepén a képviselők a testület önfeloszlatásáról.

Tóth Lajost, a település eddigi alpolgármesterét választották meg polgármesternek a Zala megyei Rédicsen. Az eddigi településvezető, a független Stokker Sándor november végén mondott le tisztségéről, ezért kellett kiírni az időközi választást.

A Zala megyei Vindornyalakon is választást tartottak, két független jelölt közül Kovács Jánost választották vasárnap polgármesternek. Azért kellett időközi választást tartani, mert a korábbi polgármester, Karácsony István (Fidesz-KDNP) decemberben lemondott a hivataláról.

A baranyai Vajszlón Horváth István független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a helyi képviselő-testület 2011 májusában felfüggesztette a munkavégzés alól Denke Valéria (Fidesz-KDNP) polgármestert, akit feladatainak nem megfelelő ellátása miatt tavaly decemberben a Pécsi Ítélőtábla fel is mentett tisztségéből.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tyukodon Czibere Józsefet (független) választották meg polgármesternek. A tisztségért három független jelölt indult. A választást azért kellett megtartani a magyar-román határ mellett fekvő faluban, mert Nagy Miklós (Fidesz-KDNP) eddigi polgármestert január 1-jével a csengeri járási hivatal vezetőjének nevezték ki, így összeférhetetlenség miatt lemondott településvezetői, illetve megyei közgyűlési képviselői tisztségéről is.