Kiszámíthatóbb gazdasági környezetet vár Merkel

Vágólapra másolva!
Angela Merkel örül neki, hogy kedvezően alakulnak a német-magyar gazdasági kapcsolatok, de szerinte a magyar kormánynak nem kéne ilyen sűrűn változtatnia a jogszabályi környezeten. A hétfőn elfogadott alkotmánymódosításról a Berlinben tartózkodó Áder János azt mondta: Németországban pontosabb képnek kellene kialakulnia a magyar alkotmányos szabályozásról, partnerei ugyanis "nem kellő pontossággal kaptak tájékoztatást" az alkotmány módosításáról.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár kiszámíthatóbb gazdasági környezet kialakítását kéri Magyarországtól - mondta Áder János köztársasági elnök kedden Berlinben.

Az államfő Guido Westerwelle német külügyminiszterrel, majd Angela Merkellel közös megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a német kancellár nagyon fontos eredménynek tartja a német-magyar gazdasági kapcsolatok kedvező alakulását, ugyanakkor felkérte őt, hogy közvetítse álláspontját, miszerint "nagyobb figyelmet kellene fordítani a jövőben a jogszabályok biztonságára, a jogbiztonságra, a kiszámítható gazdasági környezetre, mert a jogszabályok viszonylag gyakori változtatása" nem teszi "minden körülmények között kiszámíthatóvá a magyar gazdaságot".

Áder János szerint Németországban pontosabb képnek kellene kialakulnia a magyar alkotmányos szabályozásról. Azt mondta, hogy partnerei "nem kellő pontossággal kaptak tájékoztatást" az alkotmány módosításáról. "Ezt a hiátust igyekeztem pótolni" - mondta a köztársasági elnök. Hangsúlyozta: a felmerült kérdésekkel kapcsolatban igyekezett "pontos, kimerítő, jogi választ adni".

A német külügyminisztérium szóvivője a találkozóról beszámolva közölte: a tárcavezető és a magyar államfő az "alkotmányvitáról" is tárgyalt. A felek erről "nyílt párbeszédet" folytattak, és az eszmecserében "egymásnak meglehetősen ellentmondó" véleményeket fogalmaztak meg.

Áder János a külügyminisztériumi közleményre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: politikai tárgyaláson "teljesen természetes", hogy nem mindenben értenek egyet a felek. Románia és Bulgária schengeni csatlakozását például Németország nem támogatja, Magyarország viszont igen. "Azért beszélgetünk egymással, hogy az érvek, ha nem is azonnal, és nem közvetlenül a tárgyalások során, de folyamatosan beépülve a politikai kommunikációba hassanak a másik fél gondolkodására" - mondta az államfő. Áder János elmondta: az alkotmányozási viták "általában nem egy-két nap alatt csengenek le", és ez valószínűleg ezúttal is így lesz. Előző napi nyilatkozatát megerősítve hozzátette: "a még nyitott kérdésre nem innen, Berlinből kívánok válaszolni", hanem majd Magyarországon.