Felmentette a bíróság a veresegyházi polgármestert

Vágólapra másolva!
A városvezető egy önkormányzati ingatlant adott el egy cégnek, és azt ígérte: 13 nap alatt közművesítik a területet. Ezt hat év után sem tették meg, a cég kötbért kért, az ellenzéki képviselők pedig feljelentették a polgármestert. A másodfokon eljáró bíróság felmentette a politikust.
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól Pásztor Bélát, Veresegyház független polgármesterét szerdán a Fővárosi Ítélőtábla - közölte Papp Gábor ügyvéd.

Az ügyben egy belterületi ingatlancsoport 1996-os eladása miatt tettek feljelentést az önkormányzat akkori ellenzéki képviselői. A vádirat szerint Pásztor Béla az önkormányzat képviseletében 27,5 millió forintért adta el az ingatlancsoportot a budapesti S+G Kft.-nek. A szerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy irreálisan rövid idő, mindössze 13 nap alatt közművesítik az ingatlanokat, ám a helyi rendeletben foglaltak ellenére csak a vételi szándékot terjesztette a képviselő-testület elé, a szerződéstervezetet, a közművesítési kötelezettséget és a határidőt nem.

A közművesítés még 2003-ban sem fejeződött be teljesen, a vevő, illetve jogutódja, a Somody Kft. kötbérkövetelése 267 millió forintot tett ki, emiatt a felek előbb pereskedtek, majd megegyeztek, és az önkormányzat 122 millió forintot fizetett ki kötbérként. Ezután tettek feljelentést a polgármester ellen az akkori ellenzéki képviselők.

Az első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék bírája a felmentő ítélet indoklásában azt hangsúlyozta, hogy nem lehet egyetlen elemet kiragadni az említett cégekben tulajdonos Somody Imre és az önkormányzat között létrejött együttműködési rendszerből. Szerinte Pásztor Béla polgármester alappal bízhatott abban, hogy a közte, illetve a város és Somody között kialakult korrekt munkakapcsolatra és jó viszonyra, továbbá az elkészült közművekre való tekintettel a vállalkozó nem indít eljárást a kötbérek miatt.

Mivel később a felek között megromlott a viszony, nyolc évvel a vételár kifizetése után Somody Imre pert indított a kötbér érvényesítése érdekében. Ennek ellenére 2005 őszén három ügylet is történt az önkormányzat és Somody Imre között, és ha minden ügyet összevontan kezelnek, akkor kiderül, hogy az önkormányzat 75 millió forint vagyonnövekményre tett szert, tehát vagyoni hátrány nem érte - összegezte a tavalyi felmentő ítélet hátterét akkor a tanácsvezető bíró. Hozzátette: a bíróság figyelembe vette azt is, hogy Pásztor Béla 47 éven át szolgálta a település fejlődését, jelentős beruházási és munkahely-lehetőségeket teremtve.

A Fővárosi Ítélőtábla mindenben egyetértett az elsőfokú bíróság indoklásával, ezért mentette fel másodfokon, jogerősen is bűncselekmény hiányában Pásztor Bélát.