Nyugaton már zuhog a hó

Vágólapra másolva!
Csütörtök hajnal óta havazik a nyugati országrészben. A Dunántúl nagy részén ráadásul viharos erejű széllökések is nehezítik a közlekedést. Több dunántúli megyében másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél miatt. Az M7-es autópályán tömegkarambolt történt.
Vágólapra másolva!

Zala megyében csütörtök hajnali 3 órakor kezdett esni a hó, a havazás azóta átterjedt Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyére is. A Dunántúl nyugati felén jelenleg is változó intenzitással esik hó vagy havas eső. A hajnal óta lehullott hó vastagsága sok helyen már eléri az öt centimétert.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint Vas, Zala, Veszprém és Somogy megye jelentős részén, valamint Győr-Moson-Sopron megye egy térségében már narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben az erős szél miatt. E szerint ezeken a területeken a várt széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

Forrás: MTI/Varga György

Kelet-Magyarországon sincs jó idő

A Dunántúl nagy részén, valamint Szikszó, Sátoraljaújhely és Nyíregyháza térségében erős vagy közepes erejű szél fúj, Fertőszentmiklós, Vasvár és Ajka környékén pedig viharos erejűek a széllökések.

A főutak Zala megyében és Ajka térségében latyakosak, Vasvár és Tapolca környékén hókásásak, Pápa és Tatabánya tájékán havasak, másutt vizes a burkolatuk. A mellékutak Zala és Veszprém megyében, valamint Csorna, Körmend, Vasvár és Tatabánya környékén havasak, hókásásak vagy latyakosak, más térségekben vizesek.

Forrás: MTI/Varga György
Több gépjármű is az árokba csúszott

A hajnali órák óta havazik

Veszprém megyében a hajnali óráktól kezdődően folyamatosan - változó intenzitással - havazik, a felerősödő szél helyenként viharossá válhat, így az a friss hóból hófalakat, hótorlaszokat emelhet. A rendőrség a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsiknak megtiltotta a közlekedést a 83-as főút Városlőd és Pápa közötti szakaszán, kerülni Devecser irányába lehet. Elakadt kamionok nehezítik még a forgalmat Csesznek térségében, ezért a rendőrség lezárta a kamionforgalom elől a 82-es főutat is.

A 82-es úton a megyehatáron fekvő Veszprémvarsánynál terelik el a forgalmat. Az érintett járműveknek Gic, illetve Pápa felé kell kerülniük.

A legfrissebb információk szerint a 81-es és a 64-es főútakat teljesen lezárták. A 81-es főúton a 16-as km szelvényben Magyaralmás és Söréd között ütközött össze öt személygépkocsi és két teherautó. Sérülés nem történt. A járőrök a forgalmat Fehérvárcsurgó illetve Bodajk felé terelik.

A 64-esen a 28-as kilométer szelvényben Dég és Enying között történt szintén anyagi káros közlekedési baleset. Hat személygépkocsi és egy gyerekeket szállító autóbusz ütközött össze. Sérültje ennek a balesetnek sincsen. A rendőrök ezt az utat is teljes szélességében lezárták a műszaki mentés idejére. A forgalmat Lajoskomáromnál illetve Enyingnél a 6404-es számú útra terelik.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
A hótorlaszok több helyen megakasztják a forgalmat

Somogyban csak öt méterig látni az autópályán

Hat autó és egy gyerekeket szállító autóbusz ütközött a 64-es úton Dég és Enying között, emiatt az utat teljes szélességében lezárták. A tájékoztatás szerint a balesetnek nincs sérülje.

Somogyban alig ötméteres a látótávolság az M7-es autópályán, erős szél nehezíti a közlekedést, továbbá járhatatlanná vált az út a 65-ös számú úton Ságvár és Som között, ahol kilométeres torlódás alakult ki.

Az M7-es autópályán a csekély látótávolság mellett több mint 100 kilométer/órás szél nehezíti a közlekedést. Az útburkolat jeges, fokozottan balesetveszélyes - figyelmeztetett a somogyi rendőrség, amely kéri, hogy aki teheti, kerülje el a Ságvár és Som közötti, járhatatlanná vált útszakaszt.

12:30-kor érkezett a hír, mely szerint húsz autó ütközött össze az M7-es autópálya zalai szakaszán, Letenye irányába, ezért lezárták a pályát.

Műszaki mentések Veszprém megyében

Elakadt, árokba csúszott tehergépjárművek, személyautók műszaki mentését végzik Veszprém megyében a tűzoltók, csak az induljon útnak, akinek halaszthatatlan dolga van - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A hóátfúvások miatt többi között a 8-as számú főúton Öskü és Hajmáskér körzetében, a Bakony útjain Farkasgyepű és Pápa környékén, Csesznek körzetében és Tapolca körzetében segítenek a tűzoltók.

Baleset miatt lezárták a 61-es utat Kiskorpád belterületén csütörtökön. Kiskorpád belterületén egy pótkocsit vontató tehergépkocsi ütközött autóbusznak, amely azután egy személygépkocsinak csapódott. Az autóban egy ember megsérült, a kamion keresztbefordult az úttesten. A helyszínelés és a műszaki mentés idején a járművezetők Kiskorpádnál Gige irányába, Nagybajomnál Jákó irányába kerülhetnek.

Áramkimaradások Zalában

Varga Ivett, az E.ON Áramhálózati Zrt. szóvivője azt mondta, hogy nagy valószínűséggel a viharos szél okozott áramkimaradást Zalaszentbalázs, Pölöskefő, Kacorlak és Börzönce térségében. Összesen 757 fogyasztóhelyen nem sokkal 8 óra előtt szűnt meg az áramszolgáltatás, ami mintegy másfél óráig tartott, de a megye területén több helyen is tapasztalható rövid idejű áramkimaradás vagy -ingadozás az egymásnak csapódó légvezetékek, leszakadó ágak miatt.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint több helyen is árokba csúszott autókat kellett kimentenie a tűzoltóknak, de utakat eltorlaszoló kidőlt fák miatt is segítséget nyújtottak.

Forrás: MTI/Varga György


Dobriban egy kisbusz csúszott az árokba, Csesztregen a havas útról egy kisteherautó sodródott le. A 7-es főúton Sormás és Eszteregnye között egy személygépkocsi, Nagykanizsa és Galambok között pedig egy kisteherautó csúszott az árokba, a 75-ös főúton, Zalaapáti és Keszthely között pedig szintén teherautó sodródott le az útról, de egyik esetben sem történt személyi sérülés.

Galambokon, a régi 7-es úton egy fa dőlt ki a viharos erejű szél miatt, Keszthely és Alsópáhok között pedig egy húszméteres kidőlt fa zárta el teljesen az utat a közlekedés elől.

Nincs gond az elzárt településen

Biztosított az alapellátás a hófúvások miatt elzárt Veszprém megyei településen, Tésen - mondta a mintegy kilencszáz lakosú falu polgármestere. Berki Józsefné (független) elmondta, hogy nincs hiány alapvető élelmiszerekből a faluban, az óvodások és az idősek pedig időben megkapták az ebédjüket Jásdról.

Mintegy ötven tési diák Várpalotára jár iskolába, őket az iskolabusz biztosan hazahozza - ígérte a polgármester, arra hivatkozva, hogy a közútkezelő arról tájékoztatta, két órán belül ismét lehet közlekedni a településhez vezető úton. A zsákfalu azért vált megközelíthetetlenné, mert a hófúvások miatt járművek fordultak keresztbe az egyetlen bevezető úton. A helyzet nem ismeretlen a tésieknek, korábban előfordult már olyan is, hogy egy hétre elzárta őket a hó a külvilágtól - idézte fel a polgármester.

(cikkünket folyamatosan frissítjük)