A zimankó miatt elmarad március 15.

havazás, hóhelyzet, időjárás, Tűzoltó dolgozik a hófúvásban a Tapolcára vezető behavazott úton történt baleset helyszínén, Tótvázsony határában 2013. március 14-én
Vágólapra másolva!
Katasztrófahelyzet alakult ki az országban, a belügyminiszter riadót rendelt el. Az ítéletidő miatt elmarad az összes állami ünnepség március 15-én, nem tartja meg rendezvényét Budapesten a Jobbik sem, reggelre pedig az Együtt 2014 is lemondta a programját, és az LMP sem biciklizik Petőfire emlékezve. A hó miatt nyolc megyében van piros riasztás. Az M1-es autópálya megbénult, ezrek éjszakáztak az autópályán. Sok települést elzárt a külvilágtól a hó, több száz településen nincs áram, méteres hótorlaszokat emel a szél országszerte.
Vágólapra másolva!

Március 15-e reggelére gyakorlatilag megbénult az ország a zord időjárás miatt. Az ország nagy részén esik, a viharos szél hótorlaszokat emel. Péntek reggelre több mint harminc település vált megközelíthetetlenné, közel kétszáz út járhatatlan. Erős, néhol viharos szél fúj, amely fél-egy méterre csökkenti a látótávolságot, és hótorlaszokat, néhol méteres hófalakat emel. Nyolc megyében van piros riasztás a hó miatt.

A rendkívüli időjárási körülmények miatt az országban katasztrófahelyzet alakult ki, emiatt Pintér Sándor belügyminiszter péntek délelőtt riadót rendelt el. A legsúlyosabb helyzet az M1-es autópályán alakult ki, ahol sok kilométeres autósor vesztegel Győr közelében. Minderről a Belügyminisztérium rendkívüli sajtótájékoztatóján volt szó délelőtt 11 órakor, az ott elhangzottakról itt olvashat részletesen.

Az ORFK közleménye

A 2013. március 15-én 12.45-kor rendelkezésre álló adatok szerint a hivatásos katasztrófavédelmi erők 920 fővel és 209 eszközzel, a rendőrség 2540 fővel és 189 gépjárművel, a terrorelhárítási központ 43 fővel és 28 gépjárművel, a honvédség 12 fővel és 6 speciális technikai eszközzel küzd az elakadt gépjárművekben tartózkodók kiszabadításáért. A mentési munkát az önkormányzati és önkéntes tűzoltók 296 fővel és 65 eszközzel, a polgári védelmi szervezetek 8 fővel, a mentők 174 fővel és 69 mentőautóval segítik. A közútkezelők 660 fővel és 535 eszközzel, a polgárőrség 5074 fővel és 30 eszközzel, a karitatív szervezetek 24 fővel és 4 eszközzel vesznek részt jelenleg is az érintett szakaszok és térségek helyszínein a mentésben. A hóban elakadt járművekben tartózkodók mentése folyamatos. Közleményünk kiadásáig a mentő egységek 4007 főt és 2138 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából, a katasztrófavédelem 409 műszaki mentést hajtott végre. Az úton rekedtek ellátása érdekében az érintett megyékben 227 melegedő szálláshelyet alakítottak ki, ahol 6240 embert helyeztek el. Ellátásuk folyamatosan megoldott takarókkal, meleg teával és szendvicsekkel. Az úton rekedt utasoknak, akik nem kívánták a gépjárművüket magára hagyni, melegedő buszok állnak rendelkezésre.



Az M1-es autópályán sok kilométeres autósor vesztegel Győr közelében, több ezren éjszakáztak az M1-es autópályán rekedt járművükben Győr és Tata között - közölte a katasztrófavédelem. Az autósok beszámolóit itt olvashatja el. A környéki szállodák már régen megteltek a menedéket kereső, hóban rekedt utazókkal. Több helyen átvágták a két oldalt összekötő szalagkorlátot, a rendőrök megkezdték a 65-ös és a 83-as szelvények között rekedt járművek kimentését. Az autósokért melegedőbuszokat indítottak. A 86-os úton még a mentőegységek is elakadtak, az utakon buszok, keresztbe fordult kamionok is vesztegelnek, a vonatok késnek, és még traktorok is elakadtak a hóban. Szajolon például egy 1600 embert szállító személyvonat rekedt a pályaudvaron. Az utasokat, köztük négyszáz gyermeket a közeli kollégiumokban helyezték el ideiglenesen. Győrben is melegedőt nyitottak az egyik kollégiumban.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba
A képekre kattintva galéria nyílik

A fővárosban több busz- és villamosjárat nem közlekedik a havazás miatt, és a március 15-i ünnepségek miatt korábban meghirdetett tömegközlekedési változások döntő többsége elmarad, miután a rendezvényeket is lefújták - közölte a BKK.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint reggelre összesen 160 település maradt áramszolgáltatás nélkül, ami több mint 100 ezer embert érintett. A vízszolgáltatás jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt településén szünetel átmenetileg, mintegy 11 ezer lakost érintve. A viharos időjárás miatt 8 ezer embert helyeztek el átmeneti szállásokon az országban. A havazásról folyamatosan frissülő információkat talál percről percre tudósításunkban, itt.

A havas utakon, vasúti várókban, elzárt településeken rekedt olvasóinkat kérjük, hogy küldjenek fotókat, videókat, beszámolókat a [email protected].

Az állam csak zárt térben ünnepel

Az ítéletidő miatt a március 15-i megemlékezések jó része elmarad. Először a kormány jelentette be csütörtökön, hogy elmaradnak az állami ünnepségek. Pénteken reggel erről rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Balatoni Mónika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Elmondta, hogy tegnap este 7-kor összeült az úgynevezett operatív törzs. Ez egy olyan szervezet, amely katasztrófavédőkből, mentőkből, a Belügyminisztérium, a BKK, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a katonaság, a rendőrség és a TEK képviselőiből áll, felállítását pedig minden nemzeti ünnep előtt törvény írja elő, a 2006. augusztus 20-ai tragikus tűzijáték óta.

Az operatív törzs mérlegelte az időjárási helyzetet, ez alapján Pintér Sándor este 10-kor hozta meg azt a döntést, hogy lefújnak minden kültéri ünnepi rendezvényt. A zárt téri ünnepi rendezvényeket Balatoni szerint nem törlik, lesz ünnepi megemlékezés a Széchényi Könyvtárban, a Hadtörténeti Múzeumban, a Parlamentben, és átadják a Széchenyi- és a Kossuth-díjakat is.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Balatoni azt mondja, hogy a döntés szlogenje, hogy "Tisztelet a bátraknak". Szerinte ugyanis van igény a közös ünneplésre, és a zord időjárás ellenére a kormány felkészült arra, hogy aki szeretne ünnepelni, annak megadják erre a lehetőséget.

Arra a kérdésre, hogy azt mérlegelték-e, hogy a zárt ünnepségeket is törlik, azt felelte, hogy mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy elindul-e valahová. De teljesen nem akarják törölni az ünnepet, és az időjárás-előrejelzéseket látva már március 13-án intézkedtek arról, hogy néhány állami esemény kerüljön át zárt térbe - mondta.

Az egyetlen nyílt téri állami rendezvény, amit megtartanak, az az ünnepélyes Kossuth téri zászlófelvonás lesz, katonai tiszteletadással. De Balatoni azt mondta, hogy csak egy minimális ceremónia lesz, viszont ezt meg kell tartani, mert törvény írja elő.

Az operatív törzs ma is ülésezik, folyamatosan értékelik a helyzetet. Figyelik az autópályákat, a baleseti statisztikákat, igyekeznek beavatkozni ott, ahol szükség van rá.

A Jobbik is lefújta az ünnepét

A kormány már tegnap kérte az összes "felelős társadalmi szervezetet és pártot", hogy a nyílt téri rendezvényeiket töröljék. A Jobbik pénteken közölte, hogy lefújja a tervezett eseményeit. Szabó Gábor pártigazgató közleménye szerint "a Jobbik Országos Elnökségének döntése értelmében a nemzeti ellenzék nem tartja meg sem a március 15-ei, központi ünnepi nagygyűlését, sem az azt megelőző, budapesti, Kodály köröndi rendezvényt, tekintettel a katasztrofális és az emberi épséget veszélyeztető időjárási viszonyokra".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A párt azt kéri, hogy azok a szimpatizánsaik, akik szerte az országból tervezték, hogy eljöjjenek személyautókkal és buszokkal a hagyományos budapesti nagygyűlésükre, most inkább a saját településük helyi március 15-ei megemlékezésén vegyenek részt. "Csatlakozva a hatóságok figyelmeztető felhívásaihoz, mi is arra kérünk mindenkit, hogy lehetőleg ne induljon el hosszú útra, vigyázzon saját maga és családjának testi épségére" - áll a közleményben.

Ezzel együtt "a Jobbik Országos Elnöksége március 15-én délután 15 órakor koszorúzással rója le tiszteletét az 1848-49-es példaképeink emléke előtt a Batthyány-örökmécsesnél, az eseményen részt vesz Vona Gábor, a Jobbik elnöke is. Erre a koszorúzásra várjuk közelben lakó budapesti tagjainkat és szimpatizánsainkat."

Az Együtt 2014 bejárta a helyszínt, majd lefújta

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért is lefújta a rendezvényét. A szervezet közleménye szerint "a zord időjárás miatt - az állami rendezvényekhez hasonlóan - az Együtt 2014-Párbeszéd Választási Szövetség is lemondja mai, ünnepi rendezvényét, amely a budapesti Március 15. téren került volna megrendezésre, 15 órai kezdettel".

Az Együtt 2014 munkatársai "hajnalban helyszínbejárást tartottak és azt találták, hogy a területen több helyütt veszélyes lefagyások vannak, a Duna-parton nagy erejű jeges szél fúj, ráadásul vidéki szimpatizánsaink közül több százan jelezték, hogy nem merik vállalni az utazással járó kockázatokat. A szervezői stáb ezért kora reggel úgy döntött: a mai rendezvény az ítéletidő miatt elmarad."

Bajnai kimegy a Petőfi-szoborhoz azért délután három órakor: az eredeti helyszínen az elnökség hat tagja, Bajnai Gordon, a pártszövetség vezetője, Szabó Tímea, Jávor Benedek, Juhász Péter, Kónya Péter és Szigetvári Viktor társelnökök virágot helyeznek el a Petőfi-szobor talapzatánál.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az LMP a korábbi tervek szerint délelőttre "kerékpáros örömtekerést" tervezett március 15-én "Vágó Gáborral, korunk Petőfijével, a márciusi ifjakra emlékezve". A felhívás úgy szólt, hogy "gyere és vonulj velünk te is fellobogózott drótszamáron!" Az LMP reggel a Facebook-oldalán közölte, hogy a rendkívüli időjárási körülmények miatt a tervezett programok módosultak: a kerékpáros felvonulás helyett a Deák térről 10.30-kor a megemlékezők gyalog átsétálnak a Pilvax közbe, a Pilvax kávézóba. "11.00-tól Galkó Balázs színművész szaval és 48-as dalokat tanít a Pilvax kávézóban, 12:00-kor ugyanitt Vágó Gábor és Schiffer András mond rövid beszédet."

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) már csütörtökön közölte, hogy megváltoztatta korábbi terveit. "A rendkívüli időjárásra való tekintettel, felelős politikusként, felelősséget viselve a támogatók, szimpatizánsok testi épségéért, egészségéért, ezt a rendezvényt nem lehet megtartani. Ilyen körülmények között senkit nem hívhatunk az utcára. Ezért a Demokratikus Koalíció a holnapi napra, az Egyetem térre tervezett tömegdemonstrációját lemondja. (...) Helyette az eredeti időpontban, zárt körben tartjuk meg a rendezvényt. A program szerint felolvassuk a DK 12 pontját, középiskolás fiatalok szólalnak fel, beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök és Molnár Csaba ügyvezető alelnök" - közölte a párt.

A Milla demonstrációja is elmarad március 15-én, pénteken délelőtt azt közölték: "A polgárok biztonsága érdekében lemondjuk a mára meghirdetett Milla-demonstrációt. Senki ne induljon ma útnak, maradjatok otthon, és emlékezzetek családi körben a szabadság hőseire." A szervezet ehelyett 17-én, vasárnap 15 órakor tüntet a Kálvin téren. Ezenkívül a rendkívül kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztja a március 15-e estéjére tervezett, "Kissé elszálltatok, nagyurak!" című akcióját a 4K! és az LMP is. A hó- és szélviharban nem lehet végrehajtani a tervezett meglepetésakciót, ezért új időpontban, április 18-án, az illegitim Alaptörvény napján rendezik meg a demonstrációt.