Orbán megérti az ingerült embereket

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: 155 embert nem tudtak még kimenteni az autópályán. Bábolnánál 12 kilométeres szakaszon hófal nehezíti a mentést. Azt mondta, sokan, főleg a kamionosok, nem akarják elhagyni a járműveiket. A kormányfő megérti az idegességet és az ingerültséget, de arra kérte az embereket, hogy tegyenek eleget a hatóságok kérésének, bármennyire is bíznak magukban. A katasztrófavédelem szóvivője a Hír TV-nek azt mondta, elképzelhető, hogy még pénteken is lesznek, akik az autójukban fognak éjszakázni a hótorlaszok miatt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a legfontosabb hír az, hogy 155 ember van még az utakon a hó fogságában, és 285 jármű, amelyeket nem tudtak kimenteni. "Kifejezetten nehéz és súlyos helyet az M1-es autópályán, Bábolna környékén van, ahol 12 kilométeres szakaszon hófal van. Az erős szél miatt a helikopterek bevetése is gondot okoz" - mondta. Orbán megköszönte az osztrákok segítségét. A miniszterelnök szerint egyetlen személy van közvetlen életveszélyben, ő egy elakadt mentőautóban várja, hogy mi lesz vele. Orbán szerint az illető tüdőtranszplantáción esett át.

"Természetesen nagyon sok a fáradt és kimerült ember" - fogalmazott. Sok a fáradt, ideges és ingerült ember, ez természetes - mondta a miniszterelnök, aki azt is megérti, hogy sokan nem merik otthagyni az utakon elakadt autójukat. Arra kérte az embereket, hogy a hatóságok kérésének tegyenek eleget, bármennyire is bíznak magukban. "Higgyék el, az ország bizonyos részein olyan helyzet állt elő, ahol a türelem a legfontosabb" - mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint Hajdú-Bihar megyében éjfélig rendeződik a helyzet, és Szabolcsban valószínűleg reggeltől lesz áram. Orbán szerint a polgármesterek képesek voltak ellenőrzésük alatt tartani a helyzetet. 8048 rendőrt vetettek be, és 1140 katasztrófavédelmist. A katonákat beleszámolva több mint tízezer hivatásos vett részt a hóhelyzet megoldásában. Orbán megköszönte a civilek közreműködését, szerinte nagyon széles körű volt a szolidaritás.

Orbán azt mondta, hogy ketten haltak meg a hóhelyzet miatt, akkor, amikor 41 autó csúszott össze Somogyban. Orbán tudomása szerint az utcán nem fagytak meg emberek. Orbán szerint 12 006 embert mentettek ki a hó fogságából, és 227 melegedőhelyet nyitottak meg a kimentett autósoknak.

Nyugaton javul a helyzet

A katasztrófavédelem szóvivője a Hír TV-nek azt mondta, elképzelhető, hogy még pénteken is lesznek, akik az autójukban fognak éjszakázni a hótorlaszok miatt. Pintér Sándor kora délután még azt mondta, reméli, hogy senkinek nem kell az autójában aludnia. A tűzoltóság szóvivője szerint az M1-es autópályán 4000 gépjármű akadt el a hófúvásban. Kétezer fővel végzik a mentést.

A Hír TV tudósítója szerint "már csak derékig ér a hó az M1-esen". A Hír TV-nek nyilatkozó tűzoltó dandártábornok szerint szombat estére fognak mindenkit kimenteni. A közútkezelő szóvivője szerint a szél elállása után huszonnégy órával tudnak látható eredményeket felmutatni az utak tisztitásában. Eközben Várpalotán rekedt embereket visz lánctalpasokkal Székesfehérvár irányába a honvédség.

Nyíregyházán három melegedőhelyiséget jelöltek ki az áramkimaradás miatt fűtés nélkül maradt lakóknak - közölte az önkormányzat sajtószóvivője. Rendes Sándor elmondta: a nyírszőlősi Szőlőskerti Általános Iskola, a Wesselényi Miklós Szakközépiskola és a Bánki Donát Műszaki Középiskola kollégiumába várják azokat, akik nem tudnak az otthonukban fűteni az áramellátási üzemzavar miatt.

Délután öt órától feloldották a korlátozást a zalai gyorsforgalmi utakon. A zalai védelmi bizottság a kialakult rendkívüli időjárási helyzet miatt csütörtökön 14 órától a 7,5 tonna összsúlyt meghaladó teherjárművek közlekedését tiltotta meg a horvát és a szlovén határ térségében. Csütörtök este 19 óra után viszont már mindenféle járműforgalmat leállítottak az M7-es autópályán. Most ezt a korlátozást oldották fel. A legfrissebb információk szerint Zala megyében 40-ről 11-re csökkent a járhatatlan útak száma.

A rendkívüli időjárási körülmények miatt jelenleg az ország tizenhárom megyéjében vannak járhatatlan utak - olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében. E szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas, Baranya, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Tolna, Komárom-Esztergom, Zala és Somogy megyében csaknem 170 útszakasz járhatatlan. Emellett Zala, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében több település megközelíthetetlen.

Északon még mindig havazik

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt írta, továbbra is változó intenzitással havazik az északi országrészben Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területén, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön. A fő- és mellékutak havasak, latyakosak. A 7-es főúton Székesfehérvár és Polgárdi között csak Siófok felé lehet haladni, a főváros felé tartó oldal még zárva van. Sokfelé a hátrahagyott és hóval befújt járművek okoznak óriási gondot az utak felszabadításában - írták.

Az országból mindenfelől még délután is özönlöttek a hírek arról, hogy milyen problémákat okoz az időjárás: Záhonynál többórás sor alakult ki, egy csomó helyen villanyoszlopok és fák dőltek ki a széltől - az egyik kidőlt fára felmászva szökött ki harminc pávián a Nyíregyházi Állatparkból.

Nem csak személyautók, buszok és kamionok, de traktorok, sőt még tankok is elakadtak a hóban, és sokan ásás nélkül a saját ajtajukon sem tudnak kilépni. Az utakon elakadtaknak fogytán az ételük, italuk és a benzinjük.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője közölte, összesen 227 melegedőhelyiséget nyitottak meg, főként az M1-es és az M7-es autópálya szakaszain. Az altábornagy tájékoztatása szerint az országban 238 beavatkozást igénylő hófúvást regisztráltak, 57 települést elzárt a hó, ez 13 327 embert érint. Mintegy száz közút, öt vasúti vonal járhatatlan, továbbá egy kikötőt és három határátkelőt is lezártak - mondta. Minden vonalon késnek a vonatok, vannak olyan szerelvények is, amelyek csütörtök este óta még nem tudtak eljutni a célállomásukra. Nem járnak vagy jelentősen késnek az ország több megyéjében a buszok, több jármű utasokkal együtt akadt el a hóban.