Pintér egy mobilcéget is hibáztat

2013.03.15. 20:48

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a leállósávot elfoglaló autósok, valamint a belső sávot eltorlaszoló kamionosok nehezítették az autópályán rekedtek mentését. A belügyminiszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorának pénteken azt is mondta, hogy kivizsgálják, miért nem segített az egyik nagy mobilszolgáltató a tárca tájékoztató üzenetének továbbításában.

A mentők, a tűzoltók és a katasztrófavédők a szabálytalankodók által elzárt sávok miatt nem tudták megfelelően megközelíteni a bajba jutottakat, de tudomása szerint jelenleg már nincs olyan autós, akit ne értek volna el - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorának pénteken este. Pintér Sándor hozzátette, a rendőrök ennek érdekében sok esetben gyalog járták végig a veszteglő kocsisort, élelmet, italt és üzemanyagot vittek az úton rekedteknek.

A belügyminiszter beszélt arról is, hamarosan kivizsgálja, hogy a három nagy mobilszolgáltató közül az egyik miért nem tett eleget kérésüknek, vagyis miért nem küldte el tájékoztató üzenetüket. (A belügyminiszter nem nevezte meg, melyik mobilcégről van szó, de mivel az olvasóinktól érkező jelzések szerint a T-Mobile-osok és a Vodafone-osok kaptak, a Telenorosok nem kaptak ilyen figyelmeztető SMS-t, valószínűleg az utóbbiról van szó.)

Pintér Sándor szerint a cég előfizetőinek az eset után végig kell gondolniuk, továbbra is ügyfelei kívánnak-e maradni egy olyan vállalatnak, amelyik nem segít nekik baj esetén. A tárcavezető köszönetet mondott ugyanakkor az információt "szívességből" továbbító szolgáltatóknak, akik reményei szerint nem számlázzák majd ki az államnak az üzenetek költségét.

Pintér Sándor ugyancsak köszönetet mondott a bajban segítő önkénteseknek és a hivatásos állomány tagjainak, majd ismét hangsúlyozta, hogy jól működött a katasztrófavédelem és rendőrség közös irányító központja. Megjegyezte, hogy a hatóságok a lehetőségeikhez képest felkészültek a várható rossz időjárás következményeire, ám az erős szél által emelt, sokszor négyméteres hótorlaszok teljesen váratlanul érték őket. Mint mondta, nincs olyan eszközük, amely "rendeltetésszerűen" el tudja távolítani az ilyen akadályokat, ezért azokat markológépekkel kellett lebontaniuk, ami időt vett igénybe.

A belügyminiszter kitért arra is, hogy a péntek esti órákban előbb várhatóan az M1-es autópálya Budapest irányába vezető oldalát nyitják meg, majd éjjel a teljes autópályát.