Ezrek voltak a Milla tüntetésén

Vágólapra másolva!
A rendkívüli hóhelyzet miatt vasárnap délután három órára halasztotta a tüntetését a Milla. A Kálvin teret és környékét lezárták. A demonstráción, amelyen több ezren voltak, felszólalt többek között Csákányi Eszter, Tamás Gáspár Miklós és Majtényi László is.
Vágólapra másolva!

Március 15-éről a hóhelyzet miatt vasárnapra tette át tüntetését a Milla. Az "Azért a víz az úr" elnevezésű rendezvényen felszólal többek között Csákányi Eszter színész, Majtényi László alkotmányjogász, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Schilling Árpád rendező, illetve Tamás Gáspár Miklós filozófus.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Bajnai Gordon a Milla tüntetésén

Tudósítónk jelentése szerint a tüntetés előtt negyed órával néhány százan voltak a helyszínen, a csekély érdeklődés miatt a forraltboros is csökkentette az árakat. Míg korábban 600 forintért árulta a bort, most áthúzta a táblát, és 500 forintot írt rá. A rendezvény kezdetén már több ezren voltak. A tüntetők között van Bajnai Gordon volt kormányfő is, illetve több ellenzéki országgyűlési képviselőt, a Párbeszéd Magyarországért párt tagjai. A rendezvényre többen nemzeti színű, MSZP-s és európai uniós zászlókkal érkeztek.

Az interneten közzétett meghívóban a Milla azt írta, "az elmúlt napokban sok polgártársunk megtapasztalta, milyen bezárva lenni az úton, bennrekedni a kilátástalanságban a cél előtt. Mi, a felelős többség nem ezt akarjuk! Nyitottságot, szabadságot, párbeszédet akarunk, járható utakat, tisztességes kormányzást!".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Többezren vannak a tüntetésen

Mint arról beszámoltunk, a Kálvin teret és a Vámház körutat lezárják délután, és a környéken is forgalomkorlátozásra, menetrendváltozásra és útlezárásokra kell számítani. A forgalmi változásokról ebben a cikkünkben olvashat.

Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint a magyar demokratáknak meg kellene fontolnia a 2014-es országgyűlési választás bojkottját, mert szerinte annak "előre megírt eredményével" csak Orbán Viktor további hatalmát legitimálnák. Tamás Gáspár Miklós a határon túli, kettős állampolgárságú magyarokat arra hívta fel, ne szavazzanak a jövőre esedékes választáson.

Majtényi László alkotmányjogász arról beszélt, úgy látja, Magyarországon a demokrácia és az alkotmányosság fundamentumai összetörtek, és óráról órára mállik szét a szabad élet minden kelléke. Azt hangoztatta, hogy olyan országban akarnak élni az emberek, "amelynek az alkotmánya az alkotmányos jobboldal és az alkotmányos baloldal közös műve".

Nemsokára részletes beszámolót olvashat a tüntetésről!