Nagymértékben aktivizálódtak a választópolgárok, és ezen leginkább a Fidesz, másodsorban az MSZP nyert - állapította meg legfrissebb elemzésében az Ipsos. A Fidesz hat, az MSZP három százalékkal növelte a népszerűségét a teljes népességen belül, így a Fidesz 24, az MSZP 16, a Jobbik 8, az Együtt 2014 pedig 5 százalékon áll. A Fidesz legutóbb 2011 nyarán állt ilyen jól.

A Fidesz támogatottsága a múlt havi 18-ról 24 százalékra emelkedett, így 1,9 millióan sorakoznak fel a kormánypárt mögé. Erősített az MSZP is, 13-ról 16 százalékra bővült a tábora, és 1,3 millió híve van - közölte a legfrissebb, március első felében végzett felmérése alapján az Ipsos. 

Megtartotta szavazóit a Jobbik, a népesség 8 százaléka, több mint 600 ezer ember támogatja. Az Együtt 2014-re a párttá alakulás utáni napokban a választásra jogosultak 5 százaléka szavazna, azaz jelenleg 400 ezer emberre számíthat. Az LMP tábora valamelyest kisebb lett: 2 százaléknyian, nagyjából 150 ezren sorakoznak fel mögéjük, noha ebben a választási ciklusban jellemzően 3-4 százalékos támogatottságuk volt. A Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága tavaly december óta mindig és ezúttal is 1 százalékos, ami megközelítőleg 100 ezer embert jelent.

Az Ipsos összegzése szerint a pártoktól távolságot tartók aránya jelentős mértékben, 55-ről 44 százalékra csökkent, de még mindig többen vannak, mint a korábbi választási ciklusok ugyanezen időszakában. A politikára való nagyobb odafigyelés a részvételi hajlandóság emelkedésében is megmutatkozik, ebben a hónapban 45 százaléknyian gondolták azt, hogy mindenképpen elmennének szavazni - közölte az Ipsos, jelezve: ennek következtében a korábbiaknál nagyobb, 37 százalékos lett a biztos pártválasztók csoportja is.

Fidesz-MSZP - 45-27

E szavazói körben a Fidesz 45 százalékkal vezeti a rangsort, második a 27 százalékos MSZP, harmadik a Jobbik 14 százalékkal. Az Együtt 2014 támogatottsága az aktív és elkötelezett szavazók között 9 százalék, az LMP 3 százalékot hoz, a DK pedig 2 százalékos.

Már a múlt hónapban is látszott, hogy a politikusok döntései és megnyilvánulásai nem múlnak el nyomtalanul, de most az akkorinál sokkal jelentősebb változások történtek a választói viselkedésben - állapította meg az Ipsos. A cég szerint bár figyelemreméltó az aktivizálódás, azaz a politikától távolságot tartók arányának csökkenése, a bizonytalan és passzív választók az előző parlamenti ciklusok hasonló időszakában még ennél is kevesebben voltak: négy éve 40, nyolc éve 30 százaléknyian.

Minden réteg aktívabb lett, de az eddig különösen nagy ellenérzéseket mutató alacsonyabb státuszú rétegek látványosan. E folyamat kedvezményezettje főképpen a Fidesz, a kormánypártnak ugyanis egy hónap alatt 6 százaléknyi, körülbelül félmillió új szavazót sikerült magához vonzania - állapította meg az Ipsos, amely szerint az érkezők főképpen 30 évesnél fiatalabbak és 50 évesnél idősebbek, legfeljebb alapfokú végzettségűek, kisvárosokban és falvakban lakók, az átlagosnál szerényebb jövedelmi viszonyok között élők.

A Fidesz legutóbb 2011 nyarán állt ilyen jó

Az elemzés kitér arra, hogy a Fidesz legutóbb 2011 nyarán állt ilyen jól. A kormánypártiak ugyan nem maradéktalanul elégedettek a kabinet teljesítményével (egy százfokú skálán csak közepesre, 52 pontra értékelik), de abban szinte teljes mértékben (94 százalékban) egységesek, hogy a 2014-es választások után is Fidesz-kormánynak kell alakulnia. Optimisták, nagy többségük (90 százalékuk) azt reméli, ismét pártjuk lesz a nyertes - mérte az Ipsos.

Január és február között 3 százalékponttal csökkent az MSZP tábora, de az ellenzéki párt most pótolta a veszteséget, ismét 16 százaléknyian támogatják. Az Ipsos szerint az MSZP-t múltkor elhagyók és az új hívek is javarészt a társadalom alsó, alsóközép státuszú tagjai; a párthoz most csatlakozók szinte kivétel nélkül a negyvenes-ötvenes korosztályokból érkeztek. A szocialista híveket alapvetően az országban zajló folyamatokkal való elégedetlenségük (94 százalék), a kormányváltás iránti igényük (96 százalék) és baloldali beállítódásuk (85 százalék) tartja össze.

A Jobbik tavaly év vége felé és idén, az év legelején mélyponton volt, de az utóbbi két hónapban elmozdult onnan, 8 százalékon stabilizálta táborát. Szavazói köre az Ipsos közlése szerint nagyon karakteres: 82 százalékuk szerint rossz úton halad az ország, 92 százalékuk kormányváltást akar, 78 százalékuk jobboldali beállítottságú.

Az Együtt 2014 az elmúlt hónapokban gyengült, de ez a negatív folyamat megállt, sőt valamelyest javított is a most megalakult párt. Meglehetősen aktív szavazói vannak, az őket támogatók kétharmada elmenne egy mostani választásra. A többi párt táborában a részvételi szándék mérsékeltebb: a fideszesek hattizede, a jobbikosok 57, az MSZP-sek és a DK-sok 55, az LMP-sek 50 százaléka voksolna - állapította meg a március 8. és 14. között 1500 ember megkérdezésével történt adatfelvétele alapján az Ipsos.