Parragh: Marhaság, hogy Orbán szekértolója vagyok

Vágólapra másolva!
Ugyan nem bírálja keményen az Orbán-kormányt, de nem tartja magát Orbán Viktor szekértolójának Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh a Népszabadságnak azt mondta, hogy azért nincs kritika, mert a kormány politikája jó a vállalkozásoknak az adórendszertől az oktatáspolitikán át a szociálpolitikáig.
Vágólapra másolva!

"Tudom, hogy azt mondják, Orbán szekértolója vagyok. De ez így marhaság" - mondta Parragh László a Népszabadságnak adott interjúban. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke ugyanakkor elismerte, hogy az Orbán-kabinetet nem bírálják keményen, ám ez szerinte azért van, mert a kormány politikája - az adórendszertől az oktatáspolitikán át a szociálpolitikáig - épp a vállalkozóknak jó.

A kérdésre, hogy mivel sikerült meggyőznie a miniszterelnököt a szakképzéssel kapcsolatos átalakításokat illetően, Parragh azt mondta: hosszú vita volt arról, mekkora legyen a közismereti tárgyak aránya a szakképzésben. "Megállapodtunk a kormánnyal, ám a Fidesz-frakció és a fideszes vezetésű oktatási bizottság ezt leszavazta. Ez konfrontációs pont volt. A kormányfő felvállalta e konfliktust. Ideológiai alapon, mert azonos álláspontot képviseltünk" - mondta.

"Nekünk tényleg számos területen jó az, amit a kormány tesz. A szakképzésben is azt csinálták, amit kértünk. A felnőttképzésben azt tervezik megtenni, amit kérünk. Az, hogy a felsőoktatásban a diót elkezdte feltörni a kormány, szintén jó" - jelentette ki. A szakképzésben a kamarai elnök szerint nem szakmai, hanem egzisztenciális vita van, hiszen, ha átalakítják a struktúrát, kapacitást szabadítanak fel. "Így be lehet zárni néhány iskolát, és el lehet küldeni néhány ezer pedagógust. Pontos számaink vannak erre vonatkozólag" - mondta. Parragh László szerint "a felsőoktatásnak is jót tesz, ha ott a kamara, ha ott a gazdaság".

Az iparkamara örül annak a szándéknak, hogy a vállalkozók is átválthatják devizahiteleiket, a terv kidolgozásában is részt vesznek - mondta a BKIK elnöke. Hozzátette ugyanakkor, érdekük az is, hogy olyan megoldás szülessen, amely a bankoknak is elfogadható, mert jól működő hitelintézeti rendszer nélkül nincs jól működő gazdaság.