Vágólapra másolva!
Juhász Imrét, a Független Rendészeti Panasztestület elnökét jelölte alkotmánybírónak a 70. életévét hamarosan betöltő Holló András helyére a parlament illetékes eseti bizottsága. A Fidesz-KDNP közös jelöltjét a kormánypárti és a jobbikos bizottsági tagok egyhangú támogatásával jelölték. Az MSZP nem vett részt az ülésen.
Vágólapra másolva!

Horváth Zsolt (Fidesz) az ülésen azt mondta: tanulmányai, eddigi munkája és felkészültsége alapján tartják alkalmasnak Juhász Imrét. A testület elnöke, a fideszes Varga István azt emelte ki, hogy a jelölt szakmai munkája során fellépett a "gyalázatos Benes-dekrétumok" ellen. A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás jelezte, hogy az esélytelenség miatt pártja nem nevez meg saját jelöltet, ugyanakkor "jó szívvel" tudják támogatni Juhász Imrét.

Simon Gábor, a testület szocialista tagja a bizottsági ülés után újságíróknak azt mondta: ehhez a "kutyakomédiához" az MSZP semmilyen formában nem adja a nevét, nem akarnak azonosulni azzal az "alkotmányos ámokfutással", ami Magyarországon történik. Az MTI kérdésére közölte: a jelöltet nem támogatják, hiszen közismert elkötelezettsége. Ebben az ügyben is összeállt a Fidesz-KDNP-Jobbik nagykoalíció - fogalmazott a politikus, aki szerint a jelölt korábbi előélete a Jobbikhoz kötődik.

A bizottsági ülésen kiosztott életrajz szerint Juhász Imre 1963-ban születetett, 1986-ban szerzett jogi diplomát, 2000-ben pedig európai szakjogász másoddiplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, és ugyanitt védte meg PhD-disszertációját 2011 májusában.

Életrajza szerint 1986. és 1992. között egyetemi tanársegéd volt az ELTE-n, később ügyvédkedett, majd 1992 óta egyetemi adjunktus az ELTE Állam és Jogtudományi Karának Polgári Eljárásjogi Tanszékén.

Juhász Imre 2008 február végén lett a Független Rendészeti Panasztestület tagja, 2010 júliusa óta a testület elnöki tisztét tölti be. Idén január 1-jétől Magyarország képviseletében az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottságának tagja.

Életrajzában Juhász Imre jelzi azt is, hogy a 2006-os őszi emberi jogsértések okainak feltárására létrehozott Civil Jogász Bizottság alapító tagjaként ő jegyezte a bizottság jelentésének emberi jogi tárgyú fejezetét.

Juhász Imrét a jövő héten hallgathatja meg az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága. A jelölt Holló András helyére kerülhet az Alkotmánybíróság tagjai közé, aki április 2-án tölti be a 70. életévét.