Felajánlotta lemondását a ciprusi pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
Hiába ajánlotta fel lemondását a ciprusi pénzügyminiszter, egyelőre nem fogadták el. Még kedd este szavaz a ciprusi parlament az európai pénzügyi mentőcsomag feltételeiről, köztük a betétekre kivetendő különadókról, de a kormányzó párt nem vesz részt a szavazáson.
Vágólapra másolva!

Felajánlotta lemondását Mihalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter, de azt egyelőre nem fogadták el - közölte a CNBC üzleti hírcsatorna kedden forrás megjelölése nélkül. A helyi média is hasonló értesülésekről számolt be, egy lap pedig úgy tudja, hogy az elnök elégedetlen vele, s várhatóan elfogadja lemondását. A miniszter kedden Moszkvába utazik, hogy tárgyalásokat folytasson az Oroszországtól kapott állami hitel meghosszabbításáról. Mindeközben a nicosiai törvényhozás szavaz a ciprusi mentőcsomagról, így a bankbetétesekre kivetett egyszeri illetékről is.

Még kedd este szavaz a ciprusi parlament az európai pénzügyi mentőcsomag feltételeiről, köztük a betétekre kivetendő különadókról. A szavazásra magyar idő szerint várhatóan este fél nyolc körül kerül sor. A Dow Jones értesülése szerint a képviselők már megkezdték vitát. A kormányzópárt köreiből származó értesülések szerint a parlament 56 tagja közül 36 képviselő ellenzi a tervet. A ciprusi kormányzó jobbközép párt nem fog részt venni a mentőcsomagról, így a bankbetétekre kivetett adóról tartandó parlamenti szavazáson - közölte a párt szóvivője kedden. A Disy párt egyhangúlag döntött a lépésről, mivel úgy látják, hogy ez erősíti a Ciprusi Köztársaság alkupozícióját - mondta Nikosz Tornarítisz a Szigma televíziónak adott interjúban. A hírcsatorna szerint a többi parlamenti párt is arról döntött, hogy nem vesznek részt a kedd délutánra tervezett szavazáson. A bejelentésre tovább gyengült az euró a dollárral szemben. Kedd délután nem sokkal öt óra előtt 1,29 dollár alatt jegyezték az európai közös fizetőeszköz, ilyen árfolyamra legutóbb tavaly decemberben volt példa.