Tolvajok nehezítik az ár- és belvízvédelmet a Közép-Tiszán

Vágólapra másolva!
Tolvajok és rongálók nehezítik az árvízi védekezést a Közép-Tisza védékén. A tiszaroffi árapasztó tározó három zsilipéről a hétvégén lopták el ismeretlenek a zsilip alkatrészeit. A sürgős kárelhárítást a vízügyi szakemberek elvégezték, de véglegesen csak később, jelentős költséggel állíthatják helyre a szerkezetet.
Vágólapra másolva!

Lovas Attila, a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője szerint a belvízi védekezést több helyen is rongálás okozta károk akadályozzák, a tiszaroffi árapasztó tározó három zsilipéről pedig a hétvégén lopták el ismeretlenek a zsiliptáblák emelőberendezéseit, amelyet csak nagyon drágán tudnak majd helyreállítani. Az igazgató jelezte: a Tisza a középső szakaszon végig árad, tetőzésére Kiskörénél pénteken-szombaton, míg Szolnoknál egy nappal később, a 650 centiméteres elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet 10-50 centiméterrel meghaladó vízállással lehet számítani.

A folyón március 15-én elindult kisebb árhullám jelenleg Tiszabercel térségében tetőzik. A Tisza vízszintje kedd reggel Kisköre-alsónál 638, Szolnoknál 610 centiméter volt. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Kisköre és Nagykörű közötti szakaszon. A jászkiséri és ceglédi belvízvédelmi szakaszon elsőfokú, míg a karcagi és kisújszállási szakaszokon másodfokú belvízvédelmi készültség mellett működnek a szivattyútelepek. A múlt héten elvonult mediterrán ciklon hatására a vízgyűjtők többségén a sokéves márciusi csapadékátlag több mint fele hullott le három-négy nap alatt. A Kötivizig területén átlagosan 33 milliméternyi hó, illetve eső esett, de a Szamos-Kraszna vidéken a ciklonból érkezett csapadék mennyisége elérte az egész havi átlagot.