Egy frankfurti és egy müncheni járatot törölnek csütörtök reggel

Vágólapra másolva!
Figyelmeztető sztrájkot hirdetett csütörtökre a Lufthansa légitársaságnál a ver.di német szakszervezeti szövetség.
Vágólapra másolva!

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére szerdán elmondta, hogy eddigi információk szerint a Lufthansa csütörtökön a Budapestről 6 óra 25 perckor Frankfurtba, illetve 8 óra 35 perckor Münchenbe induló járatait törölte. A légitársaság csütörtökön a 7 óra 55 perckor Münchenből, illetve 9 óra 15 perckor Frankfurtból Budapestre érkező járatait nem közlekedteti a munkabeszüntetés miatt.

A szakszervezet szerdai közleménye szerint a legtöbb nagy németországi nemzetközi repülőtéren fennakadásokra, járatkimaradásokra lehet számítani. A csütörtöki akcióban várhatóan a frankfurti, a két berlini, a müncheni és a hamburgi repülőtéren dolgozó Lufthansa-alkalmazottak is részt vesznek. Az egyelőre nem ismert, hogy pontosan mikor kezdődik a sztrájk, és meddig tart.

A legnagyobb német légitársaság mintegy 33 ezer dolgozóját képviselő szakszervezeti szövetség 5,2 százalékos béremelést követel az alkalmazottaknak a következő két évre, a munkáltató viszont azt javasolja, hogy a béreket fagyasszák be 2015 januárjáig, a heti munkaidőt pedig hosszabbítsák meg egy órával.

A ver.di a bértárgyalások következő, pénteki fordulója elé időzített sztrájkkal azt kívánja nyomatékosítani, hogy elfogadhatatlannak tartja a munkaadó ajánlatát, és nem enged a fizetésemelési követeléséből.

A német repülőtereken egyébként kiemelkedően rosszul kezdődött az év. A reptér-üzemeltető társaságok szövetsége (ADV) szerdai közleménye szerint a január-februári időszakban az utasok száma 3,6 százalékkal, a járatok száma pedig 8,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez a legnagyobb mértékű visszaesés a világgazdasági válság eddigi legnehezebb éve, 2009 óta. Az ADV szerint az utasok és a járatok száma a kedvezőtlen időjárás, a gyakori sztrájkok és a légitársaságok költségcsökkentő programjai miatt esett vissza a németországi repülőtereken az év első két hónapjában.