A Sajón és a Murán lehet tartani árvíztől

Vágólapra másolva!
A belvízhelyzet szinte biztosan rosszabbodni fog, nagyobb árvíz csak akkor várható, ha jelentős mennyiségű eső esik a következő hetekben. A vízügy naponta jelent a belügyminiszternek.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi adatok alapján a Sajón és a Murán alakulhat ki rendkívüli árvízi helyzet - közölte Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Jelenleg kis és közepes árhullámok vonulnak le a magyarországi folyókon, de jelentős csapadék esetén nem zárható ki rendkívüli helyzet kialakulása, elsősorban a Sajón és a Murán, illetve a vízgyűjtő területeiken - mondta Molnár Béla. A Sajó vízgyűjtőin meglehetősen nagy a hóban lévő vízkészlet mennyisége, ami nemcsak a magyar, hanem a szlovák területeket is érinti - közölte a főigazgató.

Kijelentette, hogy a vízügy felkészült a helyzet kezelésére, és mindennap jelentést küld Pintér Sándor belügyminiszternek. Részletes előrejelzéssel akkor tudnak szolgálni, ha már pontos adataik lesznek a csapadékról.

Jelenleg 62,5 ezer hektárnyi terület van belvíz alatt, ebből 27,3 ezer hektár szántó. A jelentős csapadék hatására telítődtek a talaj felső vízrétegei, így az elöntött területek nagysága várhatóan növekedni fog, a belvízvédelmi helyzet pedig nehezedik - közölte Molnár Béla.