Visszafoglalták a Sirályt a fiatalok

Vágólapra másolva!
Miután biztonsági emberekkel próbálta visszafoglalni a Fővárosi Vagyonkezelő az egyik zsidó civil szervezet által klubhelyiségként használt Sirály nevű budapesti helyet, a fiatalok egy nem őrzött hátsó bejáraton át bementek a helyre. Megérkeztek a rendőrök is, akik szerint mindkét félnek igaza van.
Vágólapra másolva!

Visszafoglalták a Sirály működtetői a fővárosi Király utcai helyet: helyszíni tudósítónk jelentése szerint miközben 40-50 fiatal megpróbált bemenni az első ajtón, ugyanabból a csoportból mások a hátsó udvarból be is jutottak a Sirály pincehelyiségébe, azt ugyanis nem őrizték a Fővárosi Vagyonkezelő által küldött biztonsági őrök. A pincehelyiségből aztán bementek a fő helyiségbe. A két biztonsági őr higgadtan reagált, azt mondták, hogy ők a dolgukat végezték, majd elkezdtek telefonálni a megbízóiknak. A fiatalok között a Hallgatói Hálózat több tagja is ott van.

Azóta megérkeztek a rendőrök is, akik nem akarják eldönteni a jogi vitát, szerintük a főváros és az üzemeltető Marom egyesület is birtokon belül van. A Maromot képviselő Schönberger Ádám szerint a "biztonságiak részéről fennállhat a kényszerítés és a garázdaság is azzal, hogy nem engedik szabadon mozogni az embereket, illetve, hogy feltörték a zárat".

Az ügy előzménye, hogy pénteken délelőtt a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt. által küldött biztonsági emberek szállták meg a helyet. A biztonsági emberek mellett a katasztrófavédelem munkatársai is a helyszínre érkeztek, az épületbe nem engednek be senkit, bentről viszont nem voltak hajlandóak kijönni a bejutott fiatalok. Kisebb dulakodás is kialakult a bejáratnál, amikor az egyik fiatal lány megpróbált bejutni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Egy, a helyre bejutott fiatal üzen

Schönberger Ádám, a Sirályt használó Marom Egyesület elnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy a Fővárosi Vagyonkezelőtől csütörtökön este kaptak egy e-mailt, hogy hagyják el a helyiséget, amelyet egyébként szerinte teljesen jogszerűen, klubként használ a zsidó kulturális programokat szervező egyesület. Az önkormányzat azért szólította fel az egyesületet a Sirály elhagyására, mert állításuk szerint kereskedelmi tevékenységet folytatnak, ami Schönberger szerint nem igaz, ugyanis a helyiségbe csak a klubtagok léphetnek be, a fogyasztás pedig becsületkasszás alapon megy. "Különösen felháborító, hogy pont pészah előtt ilyen módszerrel akarják kirakni az egyesületet a helyről, egy egész fesztivált, a Negyed 6 Negyed 7 fesztivált szerveztünk ide az ünnep alkalmából" - mondta az egyesület elnöke.

A fesztivál egyik másik szervezőjének, Merker Dávidnak a TASZ munkatársai azt mondták, hogy a kiürítésre ésszerű határidőt kell adni, az önkormányzat viszont ezt egyértelműen nem tartotta be, így az egész akció jogszerűtlen.

Az [origo]-nak a helyszínen tartózkodó egyik fiatal azt mondta, szerintük a hely kiürítése összefüggésben lehet azzal, hogy a Sirályban szervezték az utóbbi hetek több kormányellenes megmozdulását, és a Hallgatói Hálózat, valamint több kisebb ellenzéki szervezet is összejöveteleket tartott a helyen. Néhány hete mi is beszámoltunk arról, hogy a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalását részben innen szervezték.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Fővárosi Önkormányzat válaszában azt írta, hogy az ingatlan a Fővárosi Vagyonkezelő közszolgáltatási szerződésének része, jelenleg nincs bérleti szerződés az ingatlanra, és a cég használatra sem adta oda senkinek az ingatlant. Az önkormányzat azért küldte oda a biztonsági embereket, mert a helyiség kiürítése tárgyában a Marom ügyvédjének felszólítást akartak átadni, de nem vették át. A Fővárosi Önkormányzat azt is megjegyezte, hogy a Marom tevékenysége ellen már több esetben indult eljárás a kerületi jegyző és a rendőrség részéről is, tehát nem ez volt az első eset, hogy a helyiségben folytatott tevékenységük miatt eljárás indult. Az ingatlan átadására ezért elegendő ideje volt az egyesületnek - írták.

A Király utcában található Sirály nevű kulturális központot tavaly már bezáratta az önkormányzat arra hivatkozva, hogy az épület életveszélyes, holott hat évvel korábban ugyanilyen állapotban adták bérbe az üzemeltetőknek.

Tarlós: Két évig nem fizettek

Tarlós István az Index.hu-nak elmondta, hogy két éve próbálják rendezni a Sirály helyzetét. A főpolgármester szerint a helyet működtető Marom egyesület azóta nem fizet bérleti díjat, noha erre megvolt a lehetőségük. További ok a kilakoltatásra, hogy a helyen Tarlós tudomása szerint engedély nélkül alkoholt árultak.

A főpolgármesterhez olyan hírek jutottak el, hogy az egyesület azzal védekezett a hatodik kerületnél, hogy azért kell költözniük, mert ők zsidók. Tarlós hangsúlyozta, hogy tilt minden olyan intézkedést, amely származási vagy faji alapon ítél, ugyanakkor kijelentette azt is, hogy az intézkedésnek nincs köze ahhoz, hogy a helyet zsidó kulturális egyesület működteti.

A főpolgármester mindenesetre hétfőig áttekinti a helyzetet, így addig a sirályosoknak nem kell hatósági fellépéstől tartaniuk. Hétfőn a főváros birtokvédelmet kér, amelynek értelmében jár majd el a kerületi jegyző, mondta Tarlós István.

Tarlós az Index.hu-nak azt mondta, a fővárosnak és tudomása szerint a kerületnek sincs célja az ingatlannal, nem emiatt léptek. Mivel két évig hiába várták, hogy a Marom fizessen, erre már a jövőben nem lesz módjuk, és mindenképpen el kell hagyniuk a Sirályt.