Megint akadozik az áramellátás

Vágólapra másolva!
Észak-Kelet-Magyarországon ismét nincs áram azokon a területeken, ahol az egy héttel ezelőtti nagy vihar többnapos áramkimaradást okozott, sőt Debrecenben is akadozik a szolgáltatás. Szabolcsban aggregátorokkal segítik az ellátás nélkül maradt településeket.
Vágólapra másolva!

Huszonnyolcra nőtt az áramszolgáltatási zavarokkal küzdő települések száma péntek délre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a viharos széllökések okoznak üzemzavart a középfeszültségű hálózatban - közölte Fedor Rita, a térségi rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az üzemzavar 17295 fogyasztói helyet érintett.

Az E.ON Zrt péntek kora délután még 15132 fogyasztási helyről adott ki közleményt, míg a kora délelőtti órákban még 16 település 11420 fogyasztóját érintette az üzemzavar. Az E.ON Zrt. által közzétett lista alapján a legtöbb áramszünettel érintett ingatlan Nyíregyházán van, főként a külterületi városrészeken. A szabolcsi megyeszékhelyen 3623 fogyasztói helyen nem volt áram délben.

Az E.ON munkatársai dolgoznak a hiba elhárításán, és ahol lehet, más hálózatról juttatnak áramot az érintett vezetékszakaszokba. Továbbá áramfejlesztő aggregátorok is segítik az ideiglenes áramellátást. A középfeszültségű hálózat mellett a kisfeszültségű vezetékrendszerben is lehetnek viharos szél által okozott hibák.

Ezren felüli volt az üzemzavarral küzdő fogyasztók száma Demecserben, Dombrádon, Kemecsén és Nyírpazonyban is, valamint közelítette az ezret a Nyíregyházával szomszédos Kálmánházán.

Több száz fogyasztónál akadozik az áramellátás Bátorligeten, Nyírcsászáriban, Nyírgelsén, Nyírturán, Nyírvasváriban, Tiszakanyáron, Újfehértón és Terem községben. Kétszáz körüli háztartásban nincs áram Nagyhalászban, Nyírmihálydiban, illetve száz körüliben Érpatakon.

Száz alatti fogyasztót érint az áramhiány Baktalórántházán, Nagykállóban, Nyírbátorban, Nyírteleken, s néhányat Gégényben, Kállósemjénben, Kótajban, Nyírbogdányban, Nyírtéten és Pátrohán.

A cég a rendőrségtől, a katasztrófavédelemtől és a honvédségtől is segítséget kap a viharos széllökések okozta áramellátási zavarok elhárításához - közölte a térségi rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Fedor Rita elmondta: a három szervezet munkatársai és a cég szakemberei együtt dolgoznak az áramszolgáltatás helyreállításán. A főhadnagy hozzátette, hogy az érintett településeken fokozott a rendőri jelenlét, a járőrök a közrend és közbiztonság fenntartása mellett segítik a bajba jutott embereket.

Az éjjeli, a reggeli és a kora délelőtti órákban havazott is a térségben, de a hó azóta elolvadt. A megye nyírségi, valamint észak-szabolcsi részén jelenleg is 55-65 kilométer közötti erősségű szél fúj, s nem ritkák a 80-90 kilométeres széllökések. A viharos szél - a múlt hetihez hasonlóan - oszloptöréseket, oszlopdőléseket és vezetékszakadásokat okozott Szabolcsban.

Délelőtt, amikor tizenhat településen akadozott az ellátás, Vinnai Győző, a megyei kormányhivatal vezetője azt mondta, az újabb üzemzavar ugyanazokat a körzeteket érinti, amelyekben egy hete is többnapos áramkiesést okozott az időjárás, így a kemecsei, nyírbátori, ibrányi, nyíregyházi és a nagykállói, valamint kis részben a kisvárdai járás településeit - mondta.

A meghibásodások fő oka, hogy a nagy erejű szél ismét fákat döntött a vezetékekre, illetve az elmúlt napokban az ingoványos talajba állított oszlopokat több helyen is megdöntötte - olvasható az E.ON Hungária honlapján. A tájékoztatás szerint "az elektromos hálózat végleges és tartós helyreállítását csak az időjárási körülmények rendeződése, a talajviszonyok javulása után" tudják megkezdeni, a társaság addig is ügyfelei megértését kéri "az esetlegesen előforduló rövidebb áramkimaradásokért".

Aggregátorokkal segíti az áram nélkül maradt településeket és önkormányzatokat a katasztrófavédelem Szabolcsban - közölte korábban a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője. Hozzátette, a vihar eddig nem okozott nagyobb kárt, a katasztrófavédelmi ügyeletnek egy kidőlt fát és egy háztető sérülését jelentették be.

A viharos erejű szél miatt pénteken már Hajdú-Bihar megye hat településén, csaknem kétezer fogyasztónál léptek fel zavarok az áramellátásban - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Kiss Szilvia helyettes szóvivő tájékoztatása szerint Debrecenben, Bihardancsházán, Bihartordán, Hajdúnánáson, Nagyrábén és Nyíradonyban akadozik az áramszolgáltatás.