Vágólapra másolva!
A vagyonkezelő és a fővárosi önkormányzat képviselői azt ígérték: hétfőn asztalhoz ülnek a Sirályt jelenleg használó egyesülettel. Pénteken több tucat fiatal visszafoglalta a Király utcai klubot.
Vágólapra másolva!

A Sirály klubban tartózkodó fiatalok azt az ígéretet kapták, hogy hétfőn tárgyalnak velük a vagyonkezelő, illetve a főváros képviselői a helyiség sorsáról, mondta szombaton Schönberger Ádám, a Marom Klub Egyesület elnöke, a bent lévő fiatalok egyike. Pénteken mintegy nyolcvan fiatal akadályozta meg, hogy a főváros újra birtokba vegye a tulajdonában lévő belvárosi klubhelyiséget, a Sirályt.

Péntek délelőtt a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt. által küldött biztonsági emberek szállták meg a helyet. A biztonsági emberek mellett a katasztrófavédelem munkatársai is a helyszínre érkeztek, az épületbe nem engedtek be senkit, bentről viszont nem voltak hajlandóak kijönni a bejutott fiatalok. Kisebb dulakodás is kialakult a bejáratnál, amikor az egyik fiatal lány megpróbált bejutni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Schönberger Ádám, a Sirályt használó Marom Egyesület elnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy a Fővárosi Vagyonkezelőtől csütörtökön este kaptak egy e-mailt, hogy hagyják el a helyiséget, amelyet egyébként szerinte teljesen jogszerűen, klubként használ a zsidó kulturális programokat szervező egyesület. Az önkormányzat azért szólította fel az egyesületet a Sirály elhagyására, mert állításuk szerint kereskedelmi tevékenységet folytatnak, ami Schönberger szerint nem igaz, ugyanis a helyiségbe csak a klubtagok léphetnek be, a fogyasztás pedig becsületkasszás alapon megy. "Különösen felháborító, hogy pont pészah előtt ilyen módszerrel akarják kirakni az egyesületet a helyről, egy egész fesztivált, a Negyed 6 Negyed 7 fesztivált szerveztünk ide az ünnep alkalmából" - mondta az egyesület elnöke.

Az [origo]-nak a helyszínen tartózkodó egyik fiatal azt mondta, szerintük a hely kiürítése összefüggésben lehet azzal, hogy a Sirályban szervezték az utóbbi hetek több kormányellenes megmozdulását, és a Hallgatói Hálózat, valamint több kisebb ellenzéki szervezet is összejöveteleket tartott ott. Néhány hete mi is beszámoltunk arról, hogy a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalását részben innen szervezték.

Több fiatal és a biztonsági őr szombaton is a Sirályban tartózkodik.