A bíróság szerint nem náci a Jobbik

Vágólapra másolva!
Karsai Lászó történésznek 66 ezer forintot kell fizetnie, és levélben bocsánatot kell kérnie a Jobbiktól. A bíró szerint Karsai öncélúan használta a neonáci jelzőt, amikor a pártról beszélt.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Törvényszék - egyelőre nem jogerős ítéletében - elmarasztalta Karsai Lászlót, amiért egy tévéműsorban neonácinak nevezte a Jobbikot - írja a Népszabadság szombati száma.

A Jobbik azért perelte be a történészt, mert 2011. december 14-én, az ATV Start című reggeli műsorában neonácinak minősítette a pártot. A Jobbik jó hírnév megsértése miatt nyújtott be keresetet. Karsai László ügyvédje a kereset elutasítását kérte. Az ügyvéd hangsúlyozta: a per tárgya nem annak eldöntése, hogy a Jobbik neonáci-e, vagy nem, hanem a tudományos szólásszabadság.

Két tárgyalási forduló után a bíróság a Jobbiknak adott igazat. A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy Karsai László megsértette a Jobbik jó hírnév védelméhez fűződő jogát azzal, hogy a szóban forgó tévéműsorban neonácinak nevezte a pártot. A történésznek - az összesen 66 ezer forintot kitevő perköltség és illeték kifizetése mellett - "elégtétel gyanánt" tizenöt napon belül magánlevélben kell kifejeznie sajnálkozását. A Jobbik a levelet nyilvánosságra hozhatja.

Takács Péter Attila bíró indoklásában utalt rá, hogy a kérdéses műsor alapvetően a Horthy-korszak restaurációjára tett kísérletekről szólt. Karsai László "mindössze egyetlen szóból, illetve egy jelzős szerkezetből" álló véleménynyilvánítása tehát nem a Jobbik politikai-ideológiai besorolásáról folyó vitában hangzott el. A bíró szerint ebben az összefüggésben a kifogásolt jelző használata "teljesen öncélú és ezért indokolatlan" volt. Mindez "nem azt jelenti, hogy korlátozást szenvedne a tudomány vagy a véleménynyilvánítás szabadsága, csupán azt, hogy ha valaki öncélúan és indokolatlanul fogalmaz meg ilyen súlyosan sértő kijelentést, akkor vállalnia kell annak ódiumát, és viselnie polgári jogi következményeit".

Karsai László a lap kérdésére közölte, hogy meglepőnek tartja az ítéletet, és fellebbezni fog.