Vágólapra másolva!
Dunakeszin és Szentendrén is magabiztosan nyertek a kormánypárti jelöltek, Tiszaszigeten kihívója sem volt a fideszes jelöltnek.
Vágólapra másolva!

Dunakeszin Benkő Tamás, a Fidesz jelöltje győzött a 7-es számú egyéni választókerületben tartott időközi képviselő-választáson, amire a korábbi képviselő halála miatt került sor. A 36,91 százalékos részvétellel zárult választáson a legtöbb, 563 voksot Benkő Tamás (Fidesz) kapta.

Mögötte Oláh Noémi független jelölt (az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség támogatottja) végzett 249 szavazattal, a harmadik helyet Bernát Kristóf jobbikos jelölt szerezte meg 168 szavazattal, Feketéné Miczki Melindára (MSZP) 153-an.
A Szentendre 4-es számú egyéni választókerületében tartott képviselő-választást a Fidesz-KDNP jelöltje, Horváth Győző nyerte meg 311 szavazattal.

A szavazáson összesen 748 választópolgár vett részt, ami 33,5 százalékos részvételi arányt jelent. A második Miakich Gábor (MSZP) lett 206 szavazattal. Kádár Péter, a Társaság az Élhető Szentendréért Közhasznú Egyesület jelöltje 148, Soláry József (Jobbik) 53, Görög Balázs (LMP) pedig 28 voksot gyűjtött.

A Csongrád megyei Tiszaszigeten polgármester-választást tartottak, a Fidesz-KDNP jelöltje, Ferenczi Ferenc egyedüli jelöltként győzött. Az 1800 fős település 1450 szavazópolgára közül háromszázkilencvenen jelentek meg a választáson. Tiszabőn szintén fideszes jelölt, Szabó Béla lett a polgármester.

A Baranya megyei Ófaluban a függetlenként induló Bechli Erzsébet lesz a polgármester, a baranyai Magyarlukafán a szintén függetlenül induló Gregorics Csabáné nyert. A Tolna megyei Váralján a független Molnár Péterné Fritz Judit lesz a polgármester, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öményesen a szintén független Fürj Jánosné nyert.

Nem sikerült dönteni a szétválásról

A 2014-ben önállóvá váló balatonkenese-balatonakarattyai városrész településhatárai miatt kiírt helyi népszavazás érvénytelen volt, mivel a szavazásra jogosult 2994 ember közül csak 1062-ben szavaztak, ami nem éri el az 50 százalékos küszöböt.

A népszavazáson 1053 érvényes szavazatot adtak le, 996-an nem értettek egyet a tervezett településhatárokkal, míg 57-en igen. Az akarattyaiak mindössze tíz százaléka ment el voksolni. Tavaly Balatonkenese akarattyai városrésze helyi népszavazáson úgy döntött, hogy leválik a városról és önálló település lesz; a döntés-előkészítő bizottság kijelölte az új település elméleti közigazgatási határait. Vasárnap nemcsak az akarattyaiak, hanem az egész város szavazhatott arról, hogy egyetért-e ezekkel a határokkal.

Balatonakarattya és Balatonkenese közigazgatási határairól a 2014-es választásokat követően a két különálló önkormányzat hoz döntést, ha nem tudnak megegyezni, bíróság dönt róla.