Közmunkásdömping a Vértes erdeiben

Vágólapra másolva!
Közel négyszáz közmunkás dolgozik már a Vértes Erdő Zrt.-nél, két év alatt megsokszorozódott a számuk. Aki beválik, azt átveszi a cég a törzsállományba. A középvezetők között is vannak korábbi közmunkások.
Vágólapra másolva!

A Vértes és Gerecse-hegység erdeit kezelő Vértesi Erdő Zrt. két év alatt nyolcszorosára növelte közfoglalkoztatottainak számát, 2013-ban 380 ember foglalkoztatását tervezik, és a közfoglalkoztatottak a társaság állandó munkavállalói körének is utánpótlást jelentenek - mondta el a Vértesi Erdő vezérigazgatója az MTI-nek.

A terület legnagyobb részén természetszerű erdőgazdálkodást folytatnak, melyhez évente 250-300 hektár erdőt újítanak fel, és másfél-két millió csemetét ültetnek el, illetve évente 3 ezer hektár felújított erdőt ápolnak. Az élőmunka-igényes műveletekhez nagy segítséget nyújtanak a közfoglalkoztatottak.

A társaság tavaly és az idén egyaránt 380 ember foglalkoztatását tervezi, ehhez 2012-ben 426 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott. A közfoglalkoztatottak a Vértesi Erdő Zrt. összes erdőkerületében dolgoztak Komárom-Esztergom és Fejér megyében. Az idei munkák már megkezdődtek, és a társaság kérvényezni fogja a hét hónapra szóló munkaviszony további két hónappal való meghosszabbítását.

A munkások egy részét motorfűrészkezelő- és erdőművelő-képzésben részesítették, de dolgoznak a programban pályakezdő erdő- és kertészmérnökök, informatikusok, közgazdászok és könyvelők.

A közfoglalkoztatottakra határozott idejű szerződéssel rendelkező munkavállalóként tekintenek, és a bevált embereket átveszik a társaság törzsállományába. 2011-től 32 fővel nőtt a Vértesi Erdő Zrt. munkavállalóinak száma, túlnyomó többségük még középvezetői körben is a korábbi közfoglalkoztatottak közül került ki.