Vágólapra másolva!
Polgármestereket és önkormányzati képviselőket választanak nyolc településen országszerte időközi választáson vasárnap. Hat helyen új polgármesterről, két helyen elhunyt képviselők utódairól szavaznak.
Vágólapra másolva!

Nyolc településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap. Ófalun, Örményesen, Magyarlukafán, Tiszaszigeten és Váralján új polgármestert választanak, Tiszabőn a polgármesteri tisztség mellett a képviselő-testület összetételéről is döntenek a szavazók. Dunakeszin és Szentendrén képviselő-választást rendeznek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn az 1170 választásra jogosult polgármestert és képviselőket is választ, mivel a település önkormányzata tavaly decemberben feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségre hárman, a hat képviselői helyre pedig harmincan pályáznak.

Egyetlen érvényes szavazat is elég ahhoz, hogy új polgármestere legyen a Baranya megyei Ófalunak, a tisztségért ugyanis csak egy jelölt indul, így a törvény értelmében akár egyetlen szavazattal is ő lehet a község új vezetője.

Négyen pályáznak a polgármesteri posztra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Örményesen, ahol az 1095 lakosú község elöljárójának tavaly decemberi halála miatt tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást.

A baranyai Magyarlukafán azért kell ma a szavazóurnákhoz járulnia a község 79 választópolgárának, mert a korábbi polgármester tavaly decemberben lemondott posztjáról. A tisztségért két jelölt indul.

Új polgármestert választanak a Csongrád megyei Tiszaszigeten is, mivel a települést tizennégy éven át irányító Bodó Imrét január 1-jével a szegedi járási hivatal vezetőjévé nevezték ki, és a két poszt a jogszabályok alapján összeférhetetlen. A településvezetői posztért egyetlen jelölt indul.

A Tolna megyei Váralján a korábbi polgármester lemondása miatt tartanak időközi választást. A 763 választásra jogosult két jelölt között dönthet.

Dunakeszin haláleset miatt tartanak időközi önkormányzati képviselő-választást. A 3065 szavazó négy jelölt közül választhat. A Pest megyei Szentendrén is hasonló okokból lesz időközi önkormányzati képviselő-választás. Az elhunyt képviselő helyére öt jelölt pályázik.

Az időközi választásokon reggel hattól este hét óráig adhatják le szavazatukat a helyiek. Érvényességi küszöb nincs, az a jelölt győz, aki több szavazatot kap.

Népszavazás is lesz

Balatonkenesén helyi népszavazást tartanak arról, hogy a lakosok egyetértenek-e a tervezett új közigazgatási határokkal. Tavaly Balatonkenese akarattyai városrésze helyi népszavazáson úgy döntött, hogy leválik a városról, és önálló település lesz. A döntés-előkészítő bizottság kijelölte az új település elméleti közigazgatási határait, amelyekről vasárnap az egész város szavaz.

A 3550 lakosú Balatonkenesén a 3014 választásra jogosult reggel hattól este hét óráig a négy kijelölt szavazóhelyiség valamelyikében szavazhat. A referendum akkor érvényes, ha a jogosultak több mint a fele elmegy szavazni, és akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonosan dönt.