Egyre több helyen havazik

Vágólapra másolva!
A Dél-Dunántúlon intenzíven havazik, és hóátfúvások is várhatók. A szlovén határon korlátozták a forgalmat. A Dunától nyugatra tíz-húsz centiméter friss hó eshet estig.
Vágólapra másolva!

Esik vagy szállingózik a hó a Dunántúlon Vas és Zala megyében, Tapolca és Veszprém környékén, Fejér megye nagy részén, a Dél-Dunántúlon Somogy és Tolna megyében, a Dél-Alföldön, valamint intenzív a havazás a Mecsekben.

Az időjárási viszonyok miatt Szlovénia teherforgalmi korlátozást vezetett be a magyar-szlovén határon hétfőn 12 óra 30 perctől, és nem engedi be az országba a 7,5 tonna összsúlyt meghaladó járműveket. A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint a kamionokat a pihenőhelyekre, benzinkutakra és a leállósávokra terelik. A rossz idő miatt a sármelléki repülőtér bizonytalan ideig nem indít és nem fogad járatokat.

A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, csak téli gumival induljanak útra, és utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, különösen, ha Baranya vagy Tolna megyében kelnének útra, mivel ezeken a területeken a délután folyamán hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki a várható viharos erejű széllökések miatt. Somogy megyében már most is rendkívül csúszósak az utak.

Hétfő délelőtt a hófúvás miatt már Heves megyére is kiadták a citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést. Ezzel együtt tizenegy megyében és Budapesten vannak érvényben figyelmeztetések a havazás, illetve a várható hófúvás miatt. Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van Tolna és Baranya mellett Somogy és Fejér megyében is. Tolna megyében a havazás és a hófúvás miatt is másodfokú figyelmeztetést rendeltek el. E szerint a 24 óra alatt lehulló hó mennyisége a 20 centimétert is meghaladhatja, továbbá erős hófúvásra is készülni kell, a viharos szél a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszokat emelhet.

Vas, Veszprém, Zala, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten a havazás, illetve a hófúvás, több megyében mindkettő vonatkozásában elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Az OMSZ hóbecslése szerint hétfő éjfélig a Dunától nyugatra több mint 10-20 centiméternyi friss hó hullhat.