A március 15-i havas, hosszú hétvégén gyűjtött adatok szerint a kormánypártok népszerűsége alig változott - derült ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet felméréséből. Az MSZP ugyanakkor tovább esett, és az utóbbi évtized mélypontjára jutott, míg az Együtt 2014 stabilizálódni látszik.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló kutatás adatfelvétele épp a hó által lebénított március 15-i hosszú hétvégén készült, így az eredményeket valamelyest akár befolyásolhatták is az események. Az adatok a Fidesz-KDNP népszerűségének lényegi változatlanságára utalnak, mert bár a teljes népesség körében kissé csökkent a kormánypártok támogatottsága, a pártválasztók körében változatlan maradt.

A választásukban bizonytalanok vagy azt titkolók aránya 46 százalékról 51 százalékra nőtt. Ennek az elbizonytalanodásnak leginkább az MSZP a kárvallottja, amelynek szavazótábora érzékelhető mértékben csökkent az elmúlt hónapokban: a teljes népesség körében az elmúlt bő egy évtizedben nem volt ilyen alacsony, 10 százalék alatti a támogatottsága, míg a pártválasztók körében utoljára több mint két éve, 2011 januárjában volt ilyen alacsony a párt népszerűsége.

Ami a konkrét számokat illeti, a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a szavazók 24 százalékára számíthat márciusban, ami mérséklődött a februári 26 százalékhoz képest, és az MSZP szavazótábora is csökkent az elmúlt hónapban, 12 százalékról 9 százalékra. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága februárban és márciusban egyaránt 48 százalék, az MSZP-é viszont 22 százalékról 18 százalékra csökkent.

A kis pártok helyzete változatlan

A többi parlamenti párt támogatottsága lényegében változatlanul áll. A Jobbik a teljes népességen belül a februári 9 százalék után márciusban 8 százalékon áll, míg a pártválasztók körében szavazótáboruk 16 százalékon maradt. Az LMP a teljes népességen belül februárban 1 százalékos, márciusban 2 százalékos támogatottsággal rendelkezett, a pártválasztók között pedig maradt 3 százalékon.

Az Együtt 2014 Mozgalom a teljes népességen belül az előző havi 5 százalék után ebben a hónapban 6 százaléknyi szavazót vonzott, a pártválasztók körében pedig a februári 9 százalék után márciusban 11 százalékot kapna. A Demokratikus Koalíció márciusban is, ahogy hónapok óta változatlanul 1 százalékon áll a teljes népesség körében, a pártválasztók között pedig 1 százalékról 3 százalékra módosult a támogatottságuk.