Kövér László szerint a demokrácia halálát jelentené Stumpf István ötlete, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálhassa az alkotmányt. Kövér a Heti Válasznak adott interjújában arról is beszélt, hogy a Fidesz-székház udvarán tüntetők mögött az MSZP és az SZDSZ szellemisége áll.

A parlament elnöke szerint Stumpf Istvánt ugyan a Fidesz jelölte alkotmánybírónak, de soha nem volt a párt tagja, és jól meglennének "az általa képviselt önhatalmú és parttalan jogászkodás nélkül". Kövér László erről a Fidesz 25. születésnapja alkalmából a Heti Válasznak adott jubileumi nagyinterjúban beszélt, amely a csütörtöki számban lesz olvasható. Az MTI szerdán kapta meg szemlézésre a cikket.

"Egy demokráciában egyetlen alkotmányozó hatalom létezik: a nép, amely a választásokon mandátumot nyert képviselőin keresztül, a rögzített eljárási szabályok alkalmazásával gyakorolja ezt a jogát" - válaszolta Kövér László arra a felvetésre, hogy Stumpf István szerint az Alkotmánybíróság akár az alkotmányt is vizsgálhatná. Szerinte az alkotmánybíró elképzelése "az alkotmányos jogállam és a demokrácia halálát jelentené".

"Ki is a demokrata? Én, aki szerint a nép szabad döntésén múlik az ország iránya, aztán négy év múlva lehet korrigálni, vagy az, aki a nép iránti bizalmatlanságában egy szűk grémiumtól várja, hogy a csillagok állásából, belekből és madárcsontokból olvassa ki, alkotmányosságisten mit üzen a földi halandóknak?" - teszi fel a kérdést az interjúban Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke a Fidesz-székház udvarára behatoló tüntetők szüleire tett kijelentésével összefüggésben úgy fogalmazott: "igazságtalan és megalapozatlan volt" amit mondott, hiszen valóban nem tudja, kik a felmenői a demonstrálóknak. A házelnök szerint mégis óriási a különbség az egykori fideszesek és a mai tüntetők között.

Nem is értik, mi ellen menetelnek

Akik ma a "röghöz kötés" ellen tiltakoznak, "átgondolni sem képesek, mi ellen menetelnek, nemhogy olyan morális alapról tennék ezt, mint mi annak idején" - mondta a Heti Válasznak a politikus. Kövér László hozzátette: ezek a fiatalok beleszülettek egy működő demokráciába, amelyért annak idején tenni is kellett. Szerinte a tüntetőknek azokkal kellene megvitatniuk a demokráciaproblémát, akik mögöttük állnak.

"Ez ugyanaz a levitézlett társaság, amely SZDSZ-nek és MSZP-nek nevezve magát többször is tönkretette az országot. Ha vérségi kapcsolat nincs is, a szellemi-politikai rokonság egyértelműnek tűnik" - fogalmazott az Országgyűlés elnöke. Kövér László elmondta, hogy a Fidesz tagjai már a '80-as évek eleje óta készülődtek a társadalmi szerepvállalásra.

"Tudtuk: ha már nemzedékünknek ahhoz a nyolc százalékához tartozunk, amely lehetőséget kapott, hogy a felsőoktatáson át az elit részévé váljon, az felelősséget jelent. Eszünkbe nem jutott, hogy el kellene mennünk innen, pedig akkor diktatúra volt" - jelentette ki a házelnök.