Rezsicsökkentés a nyugdíjasotthonokban is

2013.03.27. 14:32

A nyugdíjasotthonokban, társasházakban, szövetkezeti lakásokban is érvényesíteni kell a tízszázalékos rezsicsökkentést, ahol ennek akadálya van, ott jogszabályt módosítanak - jelentette be Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa.

A háztartási rezsicsökkentés a tulajdonosi szerkezet alapján nem érintene egyes közösségi tulajdonban lévő lakóházakat. Ennek megoldására az állami és önkormányzati fenntartású nyugdíjasotthonokban arra kérik a fenntartókat, hogy kössenek szerződést az üzemeltetőkkel, és rögzítsék, hogy albetétenként fogják érvényesíteni a rezsicsökkentést. Ha ez nem megy, akkor előbb-utóbb jogszabályt módosítanak - mondta a Fidesz képviselője.

Németh Szilárd azt is elmondta, hogy a gazdasági társaságok által üzemeltetett otthonok esetében törvénymódosítást kezdeményez. Szerinte ez bonyolultabb lesz, de a módosításnak mindenképpen az lesz a következménye, hogy ott is albetétenként érvényesítik a tíz százalékot.

Megvizsgálták a szövetkezeti lakások és társasházak helyzetét is, ahol sokkal egyszerűbb a helyzet, mivel az ellátásról szóló törvények egyértelműen fogalmaznak. A társasházak - szerződéseik szerint - az egyetemes szolgáltatás alá tartoznak, vagyis meg kell kapniuk a tíz százalékot a szolgáltatótól. Ezt sokan meg is kapják, ugyanakkor előfordul, hogy a házak kezelői nem számlázzák tovább a díjmérséklést. Hozzátette: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egyenként fogja vizsgálni a különböző eseteket, és bünteti majd azt, aki nem hajtja végre a törvényt.