Meghatározzák, ki mindenkinek kell az állami monopóliumtól megvennie ezeket az adatokat, ha közölni akarja, mondta Illés Zoltán államtitkár.

Még ebben a félévben elfogadhatja az Országgyűlés a meteorológiai törvényt, és az időjárás-előrejelzés állami monopólium lehet, mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Az államnak egységes meteorológiai rendszerre van szüksége, ami a honvédség és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) együttműködésének köszönhetően létre is jött: a pápai, a szolnoki és a kecskeméti katonai meteorológiai mérőállomásokon mért adatokat az OMSZ is megkapja.

A magyar állam milliárdokat fizet a meteorológiai adatok összegyűjtéséért, magánszervezetek pedig nem lehetnek tagjai azoknak a nemzetközi szervezeteknek, amelyek a meteorológiai rendszereket, műholdakat működtetik, mert se pénzük, se tudásuk, se számítógépes kapacitásuk nincs hozzá.

Illés szerint a közösség érdekében végzett feladatokat - például a meteorológiai előrejelzéseket - nem lehet magánérdekeltségekre, önkormányzatokra bízni, és ennek állami feladatnak, állami monopóliumnak kell lennie. Az állami monopólium nem jelenti azt, hogy ne lehetne bárkinek az interneten egy honlapja, amin valahonnan megvett, beszerzett időjárási adatokat közöl. Azt viszont meghatározzák, ki mindenkinek kell az állami monopóliumtól megvennie ezeket az adatokat, ha közölni akarja, mondta az államtitkár.

Illés a Magyar Honvédség meteorológiai mérőműszereinek korszerűsítése alkalmából tartott átadóünnepségen vett részt. A pápai, a szolnoki és a kecskeméti mérőállomásokat összesen 24,3 millió forintból korszerűsítették. Illés szerint az 1990-es évek elején elhibázott döntések következtében a honvédségnél és másutt is olyan meteorológiai műszereket vásároltak, amelyek nem voltak kompatibilisek az OMSZ rendszerével, és nem alkalmasak nemzetközi adatcserére sem.

Illés azt javasolta, hogy a már működő rendszerbe vonjanak be újabb katonai mérőállomásokat is.

Benkő Tibor vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke rendkívül fontos eseménynek nevezte az időjárás-megfigyelő rendszer felújítását. A különböző katonai bázisokon jelenleg 42 mérőállomás van országszerte, ezek adatait továbbítani tudják az OMSZ-nek, plusz pénzbe nem kerül.