Néptáncolni is lehetne testnevelésóra helyett

Vágólapra másolva!
Egy KDNP-s javaslat szerint heti két órában kiváltható lenne a mindennapos testnevelés néptánccal, de mentesülnének a testnevelésórák látogatásától az igazolt sportolók is.
Vágólapra másolva!

A néptánc is kiválthatná a mindennapos testnevelést a KDNP-s Michl József benyújtott módosító javaslata szerint. A javaslatot pénteken töltötték fel a parlament honlapjára. Michl javaslata szerint a mindennapos testnevelést legfeljebb heti két óra erejéig kiválthatná a néptánc, a versenyszerű sportolás vagy az iskola valamelyik sportkörén való részvétel. A javaslat lehetővé tenné a 10 év alattiak számára is a kollégiumi felvételt.

Borús képet festett a mindennapos testnevelésről a kormánynak készített jelentésében az Emberi Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága, amely fél évvel a bevezetése után értékelte az új rendszert. Az [origo] birtokába került, március eleji keltezésű dokumentum már az eredmények ismertetése előtt figyelmeztet, hogy az infrastruktúra és a pedagóguslétszám területén is "komolyabb problémák fognak mutatkozni a bevezetés további ütemeiben" (2012 szeptemberétől még csak az 1., az 5. és a 9. évfolyamon lett kötelező a heti öt testnevelésóra, az idén szeptemberben pedig újabb évfolyamok csatlakoznak a rendszerhez).

Az államtitkárság az ország 3184 iskolájának küldött kérdőívet, amelyre 1586 iskola válaszolt. A visszajelzések alapján az iskolák körülbelül negyedében jelent komoly, sok esetekben megoldatlan problémát a mindennapos testnevelés.

A kutatás azon kérdésére, hogy milyen gyakorlati akadályokkal szembesültek a bevezetés során, az intézmények 58 százaléka válaszolta azt, hogy nincs elegendő tornaterem, illetve sportpálya (457 iskolának egyáltalán nincsen tornaterme, 157-nek pedig sportpályája sem). Az iskolák harminc százaléka mindezeken túl a megfelelő tornaeszköz és felszerelés hiányára panaszkodott, 12 százalékuknak a pedagógushiány, 2,4 százalékuknak pedig a pedagógusok nem megfelelő felkészültsége okozott gondokat.