Rendőrök szállták meg éjszaka a Sirályt

Vágólapra másolva!
Két tucat rendőr jelent meg éjfél után a Király utcai Sirályban, ahol minden ott lévőt igazoltattak, és feljegyezték az adataikat. Az egyik rendőr azt mondta, körözött bűnözőt keresnek. Korábban részben itt szervezték a Fidesz székházának elfoglalását, és szombaton újabb tüntetésre készülnek a fiatalok a székháznál.
Vágólapra másolva!

Hirtelen 20-25 rendőr jelent meg éjszaka a budapesti Király utcai Sirályban - jelezte az [origo]-nak több helyszínen lévő fiatal. Az egyik ott lévő fiú szerint éjfél körül egyenruhások és civilek szállták meg a Sirályt, és azt mondták, hogy senki nem léphet be, és senki nem hagyhatja el a helyiséget, csak ha a rendőrök felírták az adatait.

A fiatalok kérdezték, hogy a szombati tüntetés miatt jelentek-e meg, vagy a székházfoglalás miatt keresnek-e valakit. Egy rendőr erre állítólag csak annyit mondott, hogy körözött bűnözőt keresnek. A rendőrök egy óra körül, miután mindenkinek feljegyzték az adatait, távoztak, és az ott lévők beszámolója szerint senkit nem vittek el.

A múlt héten a Fővárosi Vagyonkezelő megbízásából biztonsági őrök hatoltak be a Király utcai épületbe, mert a főváros szerint a helyiségben kereskedelmi tevékenységet folytatnak, amelyre nem kaptak engedélyt. A biztonsági őrök akkor nem tudták kiszorítani az ott lévőket. Később Tarlós István főpolgármester a húsvét és a pészah miatt haladékot adott a Sirálynak az ünnepek végéig.

Az [origo]-nak korábban több ott lévő azt mondta, hogy a hely kiürítése összefüggésben lehet azzal, hogy a Sirályban szervezték az utóbbi hetek több kormányellenes megmozdulását, és a Hallgatói Hálózat, valamint több kisebb ellenzéki szervezet is összejöveteleket tartott ott. Néhány hete mi is beszámoltunk arról, hogy a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalását részben innen szervezték. A székházfoglalással kapcsolatban péntek reggel két aktivistát is előállítottak a rendőrök.

Szombat délutánra újabb tüntetést szerveznek a Fidesz Lendvay utcai székháza elé, hogy tiltakozzanak a kormány politikája ellen.