Árhullám indult el minden folyón

Vágólapra másolva!
Több mint ezer kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Az eső elolvasztotta a korábbi hóréteget, így folyamatosan nő a belvízzel elöntött terület. A Zala kilépett a medréből, Keszthelyen súlyos a helyzet.
Vágólapra másolva!

A lehullott csapadék miatt valamennyi folyón kisebb-nagyobb árhullám indult el, és az elmúlt egy nap alatt jelentősen nőtt a belvízzel elöntött terület is.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap déli jelentése szerint az ország folyószakaszain összesen 1206 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből 1076 kilométeren, a Kraszna, a Lónyay-csatorna, a Zagyva, a Tarna, a Tisza középső szakaszán, a Fekete-Körösön és a Hármas-Körösön, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak, elsőfokú, míg a Takta, és a Hortobágy-Berettyó 130 kilométernyi szakaszán másodfokú készültség van érvényben.

Forrás: MTI/Varga György
Vízátfolyáson gázolnak át az autók a 64-es úton (galéria a kép mögött)

Magyarország dunántúli síkvidéki területein 20-30, az Alföldön 8-15 milliméter csapadék hullott az elmúlt huszonnégy órában. Az Alföldön a két nap alatt lehullott 15-25 milliméternyi eső elolvasztotta a korábbi hóréteget, így a belvízzel elöntött terület folyamatosan nő. Országosan már 121 300 hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 56 ezer hektár a vetés-szántó. A legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti az elöntött terület Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, de Békésben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 ezer hektár feletti elöntött területeket jelentettek.

Forrás: MTI/Varga György
Tűzoltók és önkéntesek védekeznek Zalában (galéria a kép mögött)

Jelenleg 12 vízügyi igazgatóság területén 63 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 17 szakaszon elsőfokú, 41 szakaszon másodfokú és 5 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

A Zala kilépett a medréből

Keszthelyen a csapadékvizet már nem tudják a Balatonba vezetni a csatornák, a Zala folyó pedig mindenütt kilépett a medréből a megyében. Fokozza a problémát, hogy a csatornarendszer túltelítődött, ezért már lakóházakba is visszaduzzasztja a vizet. A keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség irányításával igyekeznek átszivattyúzni a vizet a vasútvonal Balaton felőli oldalára.

A Zala folyó az ártérben folyik. Zalalövőnél vasárnap kora délután 336 centiméter vízállást mértek, de még tovább árad a folyó. A Zalalövőnél valaha mért legnagyobb vízállás 413 centiméter volt. A jelentős mennyiségű csapadék és a hirtelen hóolvadás okozta vízátfolyások miatt délutánra már 12 zalai útszakaszon kellett sebességkorlátozást elrendelni, egy összekötőút pedig továbbra is zárva van sárelöntés miatt.

Veszprém megyében a pincékbe befolyó víz és a vízelvezető árkok szivattyúzása ad munkát a tűzoltóknak. Reggel óta csaknem húsz esetben kérték segítséget tőlük. Nagykanizsán kiöntött és településrészt veszélyeztet a Principális-csatorna, a Szentgyörgyvári-hegy lábánál lévő patak is lakóházakat veszélyeztet.

Újabb árhullám a Tiszán

Újabb áradás kezdődött a Tisza felső szakaszán. A Zagyva-Tarna vízrendszerben, a Hármas-Körösön és a Hortobágy-Berettyón is áradás figyelhető meg. A folyókon 394 kilométeren van elsőfokú védelmi készültség, míg másodfokon a Hortobágy-Berettyón 52 kilométeren védekeznek.

Az elmúlt nap jelentős csapadékmennyisége és az intenzív hóolvadás csaknem ötezer hektárral növelte meg a belvizes területet. A Közép-Tisza mentén jelenleg 23 ezer hektár áll víz alatt, ebből 12 és fél ezer hektár vetés, illetve szántó.

Szentendrén a Bükkös-patak kilépett a medréből, néhány ház garázsát, illetve pincéjét homokzsákokkal kell védeni. Tolna megyében a megáradt Kapos átszakította a beletorkolló Méhész-patak töltését. A mellette levő szántókat így elöntötte a víz, amely lassan visszafolyik a Kaposba.