145 ezer hektárt öntött el a belvíz

Vágólapra másolva!
Az ország jelentős részén továbbra is folyik az ár- és belvíz elleni védekezés, a szakemberek pedig további esőzésekre készülnek. Az országban 145 ezer hektárt öntött el a belvíz, ami sok, de nem rendkívüli, mert 2011-ben kétszer ekkora terület volt víz alatt.
Vágólapra másolva!

Országosan 145 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 63 ezer hektár vetés-szántó. Ez a mennyiség nem számít rendkívülinek, miután 1999 tavaszán 400 ezer hektár felett volt ez az érték, míg 2011-ben meghaladta a 380 ezer hektárt.

A legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti elöntések Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak, de Békésben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 ezer fölötti területeket jelentettek. 12 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség 66 szakaszon, ebből 17 szakaszon elsőfokú, 40 szakaszon másodfokú és 9 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

A belvízvédekezés napi költsége 34 millió forint, ráadásul az elkövetkező napokban az olvadás és a csapadék hatására a védekezés napi költségigénye még tovább fog emelkedni - áll a tájékoztatóban. A következő hat napban ugyanis az előrejelzések szerint 20-25 milliméter közötti csapadék várható.