Nyilvánosak lehetnek Portik és Laborc megbeszélései

Vágólapra másolva!
Nem kell tovább titkolni a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti beszélgetések hanganyagát - állapította meg kedden az a szakértői bizottság, amelytől Pintér Sándor belügyminiszter kért állásfoglalást a dokumentumok nyilvánosságáról. Az adathordozók közzétételéről az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága mondja ki a végső szót.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor belügyminiszter elküldte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozók dokumentumainak minősítését vizsgáló szakértői bizottság jelentését. A testület nem tartja indokoltnak, hogy fenntartsák az adathordozók megismerhetőségének korlátozását - közölte a belügyminisztérium (BM) kedden az MTI-vel.

Közleményük szerint a szakértői bizottság a találkozókról készült hangfelvételek szó szerinti leiratai és a vizsgálat során keletkezett dokumentumok tanulmányozása alapján, szakmai szempontból vizsgálta felül az adathordozók minősítését. A szakértői bizottság nem tartja indokoltnak az adathordozók minősítésének fenntartását - tudatták.

Mint írták, a belügyminiszter az adathordozók esetleges közzététele tekintetében az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának döntését tekinti majd irányadónak.

A Pintér Sándor által felkért, Gálszécsy András volt titokminiszter vezette szakértői bizottság arról készített jelentést, hogy a nemzetbiztonsági és egyéb szempontokat (például a személyiségi jogok esetleges sérülését) is figyelembe véve mi hozható nyilvánosságra a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, Laborc Sándor és az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója között elhangzott, 2008 nyarán a titkosszolgálat által rögzített beszélgetésekből.

A Magyar Nemzet november végén írt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatója és a leszámolásos bűncselekmények megrendelésével gyanúsított olajvállalkozó 2007-ben és 2008-ban legalább két alkalommal egyeztetett egy budai nyilvános helyen.

A lap információi szerint a megbeszéléseken, amelyeken hangfelvétel is készült, Laborcon és Portikon kívül még ketten vettek részt.

A Portik-ügyről szóló cikkeinket itt olvashatja el.