Hallgatói nyilatkozat az agylopás ellen

Vágólapra másolva!
Hallgatói szerződés helyett nyilatkozatot íratnának alá a hallgatókkal, akik ennek fejében állami ösztöndíjat és szociális ösztöndíjat is kapnának. A diploma után 10-12 év alatt kellene ledolgozni Magyarországon a tanulmányokra fordított időt, akinek két gyereke van, ezt megússza.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint a hallgatók a következő tanévtől szerződés helyett nyilatkozatot írnak majd alá, ha valaki két gyermeket nevel, azaz "gyesen és a gyeden kétszer három évet tölt", azt szintén beszámítanák, ezzel a hallgató a a tőle elvárt kötelezettséget le is tudhatná. A részletekről jövő szerdán dönt a kormány - mondta Klinghammer István egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A felsőoktatási államtitkár kérdésre közölte: a hallgatókkal a koncepciót munkálták ki. Abban egyebek között az szerepel, hogy a nyilatkozatot aláíró hallgatók állami ösztöndíjat kapnak, és emellett jár majd a szociális ösztöndíj is. Azt kell még pontosan meghatározni, mekkora az az összeg, amelyet az állam egy adott képzésre költ. A végzés után 10-12 év alatt kell ledolgozni magyar vállalatoknál a tanulmányokra fordított időt.

A koncepció szerint a visszafizetendő összeget a mindenkori éves inflációval számítanák, kamat nem terhelné. Hozzátette: a külföldi munkavállalást tekintve, ha abból "kiveszik" a szakorvosokat, "az égvilágon semmi probléma nincsen". Két százalék a Magyarországról külföldön munkát vállalók száma - jegyezte meg.

A munkanélküliséget illetően a jelenleg érvényes szabályozás szerepel a koncepcióban, azaz kilencven napig lehet munkanélküli valaki, ezt az időtartamot jóváírják. Ha az érintett ennyi idő alatt nem tud elhelyezkedni, egyedi elbírálást kérhet majd.

Klinghammer István azt mondta, hogy a nyilatkozat nem röghöz kötést jelent, inkább az "agylopás" ellen kívánnak védekezni. Ha valaki állami pénzen tanul, az legalább a tanulmányi ideje erejéig Magyarországon vagy magyar joghatóság felügyelete alatt dolgozzon - fogalmazott.