A jogvédők Strasbourgig elmennek a Sirály miatt

Vágólapra másolva!
A Magyar Helsinki Bizottság tiltakozik a Király utcai klubban tartott rendőrségi razzia miatt. A jogvédők szerint a rendőri intézkedés jogalapja és körülményei is problémásak, ahogy maga a fokozott ellenőrzés elrendelése is, amelyre hivatkozva a razziát végrehajtották.
Vágólapra másolva!

Akár a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordulhat a Sirály klubban tartott rendőrségi razzia miatt a Magyar Helsinki Bizottság - írja a Népszabadság. A nemzetközi civil jogvédő szervezet hazai tagozata a Független Rendőrségi Panasztestülethez, az Alkotmánybírósághoz, majd - ha kimerítették az itthoni jogi lehetőségeket - a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordul a budapesti Sirály klubban tartott botrányos rendőrségi razzia miatt.

A Helsinki Bizottság várhatóan jövő héten tesz bejelentést a Független Rendészeti Panasztestületnél. Tóth Balázs jogi képviselő tájékoztatása szerint a rendőri intézkedés jogalapja és körülményei is problémásak, ahogy maga a fokozott ellenőrzés elrendelése is, amire hivatkozva a razziát végrehajtották.

Két hete a fővárosi vagyonkezelő megbízásából biztonsági őrök hatoltak be a Király utcai klubba, amelyet korábban a 175 éve épület életveszélyességére, illetve illegális kereskedelmi tevékenységre hivatkozva bezárattak. Az őröknek nem sikerült kiüríteniük a helyet, mivel ezt több tucatnyi aktivista megakadályozta. A behatolás miatti tiltakozások hatására Tarlós István főpolgármester a húsvéti ünnepek végéig haladékot adott a Sirálynak, az ünnepek alatt mégis rendőrök vonultak ki a helyhez. Tarlós István utóbb sajnálkozását fejezte ki a VI. kerületi önkormányzat túlbuzgósága miatt.

A Sirályt üzemeltető Marom Egyesület időközben megállapodást kötött a vagyonkezelővel, amelyben vállalták, hogy pénteken átadják a kulcsokat (ami inkább jelképes, tekintve, hogy a zárakat az önkormányzat lecseréltette), majd április 30-ig kiköltözne - írja a lap.