Ismét megcsúszott a fonyódi partfal

2013.04.05. 16:16

A 7-es főút Fonyód és Alsóbélatelep közötti szakaszát várhatóan hétfőig zárva tartják, a főút mellett haladó vasúti vonalon is sebességkorlátozást rendeltek el, miután újra megcsúszott a fonyódi partfal.

A kiadós esőzés miatt másodszor is megcsúszott a fonyódi partfal, az alatta húzódó 7-es főút Fonyód és Alsóbélatelep közötti szakaszát várhatóan hétfőig zárva tartják, a főút mellett haladó vasúti vonalon is sebességkorlátozást rendeltek el - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken.

Gaál Attila tájékoztatása szerint a partfal környezetében található hét üdülőingatlant közvetlenül nem veszélyezteti a talaj megcsúszása, de az ingatlanok vízállását biztosító vízvezetéket elzárták, megelőzve a további károkat egy esetleges újabb talajcsúszás vagy omlás esetén. A helyszínen geológus jelölte meg azokat a fákat, amelyeket ki kell vágni a további földcsúszás megelőzése érdekében, ezt a munkát megkezdték.

A fonyódi partfal esetleges megindulása a 7-es számú főutat közvetlenül veszélyeztetné, ezért már a partfal első megcsúszását követően, kedden délután lezárták az érintett szakaszt. A helyszínt a csapadékos napokat követően - várhatóan hétfőn - ismét megvizsgálják, a szemle eredményétől függően döntenek a lezárt rész megnyitásáról.

A partfal csúszása a vasútnak csak a felső vezetékeit veszélyeztethette volna, ha a tűzoltók nem vágják ki az érintett fákat. Az esetlegesen lezúduló föld a 7-es főút mellett húzódó síneket nem érné el, a sebességkorlátozást az omlás okozta rezgés miatt vezették be az érintett szakaszon - közölte a katasztrófavédelmi szóvivő.