Szanyi Tibornak a lányoknál mindig nagy sikere volt

parlament, országgyűlés, plenáris ülés, Szanyi Tibor kesztyűben
Vágólapra másolva!
A rajongóinak ő Szanyi kapitány, párttársai számára beszólogató fenegyerek, ellenfelei egyszerűen Tintás Tibinek nevezik, a Lehel piaci kofák már utat is elneveztek róla. Szanyi Tibor, a színészkedést agrárdiplomáciai, majd vállalkozói pályára cserélő, 15 éve népszerű angyalföldi MSZP-s képviselő szívesen lett volna pártelnök is, de a karrierépítésben hol az agrártrollok, hol Kóka János vagy Gyurcsány Ferenc akadályozta meg. A lányoknál nagyobb sikere volt, mint a politikában, a legnagyobb fegyvere a csibészes mosolya. Portré Szanyi Tiborról.
Vágólapra másolva!

"Ott van például a Szanyi út!" - vágta rá gondolkodás nélkül egy Lehel piacon áruló kofa, amikor az almák és paradicsomok válogatása közben szóba került a politikus angyalföldi népszerűségének titka. Az asszony éppen az egyik vásárlójának ajánlotta a gyümölcseit azzal, hogy "Szanyi Tibor is ezekből válogat".

A kofák nem egy baloldali irányzatot, még csak nem is egy hangulatos újlipótvárosi utcát neveztek el a négyszer egyéni országgyűlési képviselővé választott MSZP-sről: a "Szanyi út" nem más, mint a Lehel csarnok oldalánál lévő zebra. Szanyi ugyanis többször kampányolt azzal, hogy 2006-ban ő harcolta ki a Váci úton átívelő zebra felfestését, így az Újlipótvárosból vásárolni igyekvő nyugdíjasok azóta megússzák a lépcsőzést az aluljáróban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Szanyi Tibor azért kapott főzőkesztyűt a kereszténydemokratáktól, hogy ne tudjon beinteni

Ellenfelei és néhány szocialista társa szerint az Szanyinak ez a zebra szinte az egyetlen konkrét, kézzel fogható politikai eredménye, mert bár többször is volt államtitkár, illetve a Medgyessy-kormány vidékpolitikai kormánymegbízottja, és Budapest XIII. kerületében 1998 óta folyamatosan megválasztották egyéni képviselőnek, nem a politikai teljesítményéről, hanem főleg a karcos beszólásairól és gúnyneveiről ismeri őt az ország. 2010-ben egy munkatársa által készített videó miatt az internetes fórumokon ő lett Szanyi kapitány, de ellenfelei nem kapitánynak, hanem sokkal inkább - eltúlozva whiskey-szeretetét - "Tintás Tibinek", szélsőjobboldali oldalakon pedig egyenesen "Mr. Alkoholnak" nevezik.

Az [origo] annak járt utána, hogyan lett az agrárdiplomatából angyalföldi képviselővé, majd szocialista elnökségi taggá avanzsáló Szanyiból - ahogy a pártban többen emlegetik - az MSZP fenegyereke.

A kis hercegben ő volt a róka

Senki nem állíthatja, hogy Szanyi gyerekkorától kezdve politikai pályára készült. Az 1956 nyarán született Tibort gyerekként hidegen hagyta a közélet, sokkal inkább a művészetek, a szoknyák és a csínytevések izgatták. Már az óvodában sok letolást kapott amiatt, hogy az ebédlőasztal alá mászott, onnan lesett be titkon az óvó nénik köpenye alá. "Az egyik óvónőnek meg is ígértem, hogy feleségül veszem" - idézte fel mosolyogva a politikus a gyerekkori csibészséget.

Szanyi három általános iskolát is megjárt, mert tanítói nehezen viselték elevenségét. Ezek eleinte ártatlan gyerekkori csínyek voltak - társaival rázárta a rácsot a trafikosra, kakukkolással idegesítették a zöldségest -, hatodikban azonban rendőrségi ügy kerekedett abból, hogy fenekestül felforgatták egy újlipótvárosi ház udvarát. Ekkor az igazgató azt javasolta a szüleinek, hogy küldjék javítóintézetbe a csintalan gyereket, ám ehelyett szerencsésen átkerült a Sziget utca 8-10.-ben található fiúiskolában induló matektagozatra (akkori igazgatója és tanára, a matek-fizika szakos Bellay László később Angyalföld díszpolgára lett).

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Parlamenti felszólalásai sokszor emlékezetesek

Szanyit ekkoriban ejtette rabul a fizika. Később a Berzsenyi Gimnáziumban is fizikatagozatra ment, és elhatározta, hogy csillagász lesz. "Ma is mindent elolvasok a Higgs-bozonról vagy a fekete lyukakról" - mondta. A másik hobbija a színészkedés lett. A gimnázium mellett működő színjátszókörben nem mással játszott együtt, mint a később tényleg színésszé váló Hernádi Judittal, aki akkor szintén a Berzsenyibe járt. Szanyi szívesen emlékszik vissza saját legkedvesebb szerepére: A kis herceg-ben ő volt a róka. A színészkedés nem holmi múló hóbort volt, be is adta a jelentkezését a Színművészeti Főiskolára. Anyja azonban leszidta, mert nem tartotta normális szakmának a színészetet.

Rómában megértette az osztályharcot

Szanyi végül nem lett Hamlet, Lear király vagy Rómeó, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (a mai Corvinuson) folytatta a tanulmányait egy tragikus esemény miatt. Az érettségi előtt hunyt el édesapja, aki a Közgázon tanszékvezető volt, és az iránta érzett tiszteletből választotta a pályát, egészen pontosan a külgazdasági szakot. A nyelvtudása megvolt ehhez, korábban tanult németül és oroszul, illetve egy koppenhágai iskolában az angolt is elég jól elsajátította. Szanyi az egyetemi évekre úgy emlékszik vissza, hogy a művészetekkel és a rendezvények szervezésével az egyetemen sem hagyott fel: gyakorlatilag a teljes tanulmányi időszakát felölelően a Közgáz Klub főrendezőjeként tevékenykedett. Mivel a diplomamunkáját a terménytőzsdéről, a mezőgazdasági termékkereskedelemből írta, a szakmai gyakorlatot az agrárkereskedelemmel foglalkozó Agrimpex agrár-külkereskedelmi vállalatnál végezte, és itt kezdett el dolgozni is, viszonylag sima út vezetett 1982-ben a római magyar nagykövetségre, ahol Magyarország FAO-képviseletének titkáraként dolgozott négy évig (a FAO az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete).

Róma nem egyszerűen azt jelentette a huszonéves fiú számára, hogy sikerült kijutnia nyugatra a szocialista Magyarországról, hanem a gondolkodását a továbbiakban alapvetően meghatározó élményeket hoztak számára az akkori olasz szakszervezeti mozgalmak és a sorozatos baloldali tüntetések. "Ma is a fülemben cseng egy olasz barátom intelme: Tibor, nektek a vasfüggöny mögött könnyű baloldalinak lenni, itt legyél baloldali, ahol a rendőrök elvisznek, és szétverik a tüntetéseket. Rómában megértettem az osztályharcot, és mélyen baloldali lettem" - idézte fel a jelenetet az [origo]-nak Szanyi, aki addig nem foglalkozott mélyebben ideológiával, habár apja MSZMP-tag és munkásőr is volt. (A politikus viszont sosem volt tagja az MSZMP-nek.) Szanyi a római élményekkel kapcsolatban amúgy azzal is elbüszkélkedett, hogy nagybátyja családfakutatása kiderítette, a középkorig visszanézve anyai ágon olasz felmenői is vannak. És azt is mondta, hogy a zene iránt érdeklődése Rómában sem hagyta el, folyamatosan küldözgette haza az aktuális olasz slágerlemezeket a Magyar Rádióba.

Miután 1985-ben hazatért Rómából, a mezőgazdasági minisztériumban dolgozott, majd a tárca egyik vállalatának, a szakmai, tudományos projekteket bonyolító, illetve könyvtári tevékenységet is folytató Agroinformnak lett a vezérigazgató-helyettese. Aztán jött a rendszerváltás. Szanyi azt mondta, hogy bár az MDF-esek tapogatóztak nála, hogy szakértőként számíthatnak-e rá, az ideológiai különbségek miatt végül gyorsan felszámolták a céget, ő pedig mehetett az utcára. "Ha elindult a kapitalizmus, ami nem tetszett, akkor, gondoltam, az új szabályok szerint kell élni: megalapítottam a Euro Info Service-t" - emlékezett vissza 1992-es cégalapítására.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Négyszer választották egyéni képviselővé a XIII. kerületben

Italozni hívta Hornékat

A Euro Info Service az Európai Közösség (az EU elődje) magyarországi kiadványait adta ki, és az uniót népszerűsítő rendezvényeket szervezett. A korábban külgazdasággal foglalkozó szakembernek nem volt nehéz a brüsszeli kapcsolatainál kilobbiznia a megrendeléseket, a cég elkezdett felfutni, majd 1994-ben a Margitszigeten Szanyi létrehozta az úgynevezett Európa Házat, amely az akkori cikkek szerint az EU-s csatlakozást népszerűsítő kulturális és szabadidős központ volt. Emellett a Horn-kormány tagjainak kedvelt találkozóhelye is lett. "Beszédek, vacsorák, tenisz, éjszakába nyúló italozások voltak, Tibor pedig remek házigazda és mókamester volt" - elevenítette fel a Horn-kormány egyik tagja az Európa Házban szerzett emlékeit.

Szanyi ugyanis egyre szívesebben hívta és látta vendégül az akkori MSZP-SZDSZ-kormány prominenseit. Horn Gyula kormányfő és Kovács László külügyminiszter is nemegyszer megfordult a Margitszigeten, és az akkori szemtanúk szerint közeli kapcsolatba kerültek Szanyival. Akinek azért is volt érdeke a jó viszony, mert az Európa Ház honvédségi épület volt, vagyis a Honvédelmi Minisztériumtól is függött, milyen feltételekkel használhatja a margitszigeti létesítményt. (Később az Orbán-kormány alatt vitába is keveredett a honvédelmi tárcával arról, mennyit kell fizetnie a kiköltözés után.)

Az Európa Háznak köszönhetően jó kapcsolatot alakított ki az SZDSZ-esekkel is, különösen Szent-Iványi István külügyi államtitkárral, aki a liberális vezetőkkel is összeismertette. Szanyinak az SZDSZ-esek javasolták, hogy induljon a választásokon, még egy listás helyet is felajánlottak volna neki, de az angyalföldi MSZP helyzete felborította ezt a forgatókönyvet. Az addigi XIII. kerületi szocialista képviselő, Pál László a Mol elnökeként nem indulhatott újra a '98-as választáson, így a szocialistáknak új jelöltet kellett találniuk, és az Európa Házból ismert, féléves kora óta a Visegrádi utcában élő Szanyit keresték meg, aki négy belső vetélytársát legyőzve lett jelölt, és a második fordulóban magabiztosan hozta a körzetet. Így tehát bekerült a parlamentbe, átadta a cégét a nővérének, és gyorsan be is lépett az MSZP-be, mivel nagy tervei voltak.

Elvesztett harc az agrártrollokkal

"Ezt nem lehet ilyen lassan, hogy leszek így 2002-ben miniszterelnök?" - élcelődött e Szanyi a közvetlen munkatársaival, miután megkezdte a munkát a választási vereségen kesergő MSZP-frakcióban. Szerintük Szanyira akkor és azóta is jellemző volt, hogy kétszáz százalékkal veti bele magát a munkába, és mindig a maximumot tűzi ki célként - akkor is, ha reménytelennek látszik a küldetés. "Tibor mindig a legmagasabbra teszi a lécet, aztán sokszor látványosan leveri" - fogalmazott egy 1998-ban mellé szegődött munkatársa, aki szerint Szanyi nem titkolta, hogy a pártelnöki és kormányfői posztról álmodozik, holott akkor egyáltalán nem ismerte még az MSZP belső viszonyait. Pártbeli karrierjének felfutását az sem segítette, hogy az első hónapokban nem járt be a képviselői irodaházba. Ugyanakkor rögtön országos ismertséget szerzett, amikor 1999-ben tízezer fős fáklyás felvonulást szervezett (Séta a gyűlölet ellen) egy szélsőjobboldali demonstráció ellen.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Állategészségügyi megállapodást írt alá Pekingben 2003-ban

A sorsát döntően befolyásolta az első ciklusa alatt, hogy megismerkedett és sokat beszélgetett a parlamenti padtársával, az agrárpolitikus Németh Imrével, aki 2002-ben földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lett a Medgyessy-kormányban. Németh javaslatára Szanyi Tibort kérte fel államtitkárnak Medgyessy Péter kormányfő. "A minisztérium tele volt agrártrollal, velük nehéz volt harcolni" - mondta Kalmár Szilárd, aki az FVM-ben Szanyi Tibor munkatársa volt, arra célozva, hogy az állami támogatásokért a folyosókon is lobbizó földbirtokosokkal és gazdákkal folyamatosan konfliktusba keveredett a fenegyerek. Ráadásul folyamatos vitái voltak az azóta felfüggesztett börtönre ítélt Benedek Fülöp közigazgatási államtitkárral az agrártámogatások elosztásáról.

2004-ben például hatalmas botrányt kavart Szanyi akkor, amikor egy minisztériumi rendezvényen a gazdák, az agrárkamarai képviselők és a minisztériumi dolgozók előtt harciasan kijelentette: "akkor most ábécét tanulunk, három betűt tessenek elfelejteni, F-V-M, négyet tessenek megtanulni P-I-A-C". Szanyi azt mondta, pontosan emlékszik arra, hogy Németh Imrének "falfehér lett az arca", és utána figyelmeztette is őt, hogy tartózkodjon ettől a támadó hangnemtől. Szanyi helyzetét rontotta, hogy a nővére által átvett cége akkoriban nyert néhány millió forintot egy FVM-es pályázaton, amiről állítása szerint nem tudott - viszont emiatt egy kormányülésen is magyarázkodnia kellett. 2004 közepére annyira elfogyott körülötte a levegő, hogy meg sem lepődött, amikor a miniszterelnökségre készülő Gyurcsány Ferenc jelezte neki: alakuló kormányában nem számít rá földművelésügyi államtitkárként.

Saját karikatúráit rakta ki az irodában

Végül mégsem maradt pozíció nélkül, mert a koalíciós megállapodás alapján vegyes tárcát csináltak a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumból (GKM), és Gyurcsány őt delegálta államtitkárként az SZDSZ-es Kóka János mellé. "Nem ártott, nem használt, nem sok lehetőséget kapott a beleszólásra" - mondta egy középvezető, aki akkor a GKM-ben dolgozott. Szanyi államtitkári munkásságából arra emlékszik, hogy egy időben a szépen berendezett sarokirodájában a saját karikatúrarajzait rakta ki. Mások pedig megemlítették, hogy nagy derültséget okozott, amikor nőnapokon vörös szegfűvel járta végig a minisztérium női alkalmazottait, és végigudvarolta a kolléganőket. "Kóka hermetikusan elzárt a gazdaság irányításától" - erősítette meg az akkori dolgozók érzéseit Szanyi, aki elismeri, hogy az utolsó időszakban szinte utazó nagykövetnek érezte magát, aki "komolyabb feladatok nélkül jár-kel a világban". A kevesebb feladat ellenére ebben az időszakban sorra kapta a nemzetközi kitüntetéseket: az olasz-magyar kapcsolatokért a jobboldali Silvio Berlusconi, a spanyol-magyar kapcsolatokért pedig a spanyol király jutalmazta tiszti kereszttel.

Azt mondta, Kóka egyszer kezdeményezte is az eltávolítását a minisztériumból. Amikor államtitkárként felvetette, hogy az autópálya-építéseket más konstrukcióban kellene lebonyolítani, akkor Kóka a menesztését kérte. Gyurcsány elsimította az ügyet azzal, hogy Szanyi főleg külgazdasági feladatokat kapjon a minisztériumban, de a 2006-os szocialista választási győzelem után mégsem folytathatta a GKM-nél. Gyurcsány nem is gazdasági területen számított rá: több akkori szocialista vezető azt mondta, a kormányfő a külügyminiszteri poszttal kecsegtette Szanyit. Ő maga is úgy emlékszik, egy alkalommal Gyurcsány azt mondta neki, kíváncsi a külpolitikai elképzeléseire, mert adott esetben számítana rá. A tárcát azonban nem ő, hanem Göncz Kinga kapta, amiről az újságból, és nem a kormányfőtől értesült. Több szocialista is ebből a konfliktusból eredezteti, hogy 2006 után Gyurcsány nagy kritikusa lett, és folyamatosan a belső ellenzékét próbálta megszervezni.

Az elmaradt sörözés

Szanyi Tibor azt mondja, a Gyurcsány által képviselt politikát már a kezdetekkor rossz szemmel nézte. "Ugyan én adtam Gyurcsány kezébe Anthony Giddens A harmadik út című könyvét, de azzal a megjegyzéssel, hogy óvatosan bánjon vele!" - emlékszik vissza Szanyi, aki egy időben Anthony Giddensszel együtt alelnöke volt a londoni székhelyű Policy Network intézetnek. 2004-ben, amikor Gyurcsány elkezdte a belső kampányát az MSZP-ben, alternatívát akart mutatni, ezért könyvben (Minden másként lesz) foglalta össze, szerinte milyennek kell lennie a "haladó baloldalnak". A Gyurcsánnyal szembeni rossz viszony kezdetére napra pontosan emlékszik, szerinte a konfliktus 2006. augusztus 28-án robbant ki. Ekkor ismertette a miniszterelnök az MSZP-frakció előtt, hogy milyen konvergenciaprogramot küld a kormány az Európai Bizottságnak. Az akkori képviselők szerint Szanyi a frakcióülésen magából kikelve, káromkodva bírálta a szerinte liberális intézkedéseket tartalmazó terveket. Gyurcsány annyival intézte el, hogy "majd egy sör mellett megbeszéljük Tiborral", a konvergenciaprogramot ezután jóváhagyta a frakció, de a sört soha nem itták meg.

Forrás: MTI/Vajda János
A Borsodi Sörgyárban új sörfőző házat avatott 2005-ben

Szanyi ezután a frakcióüléseken folyamatosan kritizálta Gyurcsány politikáját, de végül alkalmazkodott a fegyelemhez, és majdnem mindent megszavazott. (Az akkori menedzsmentet szinte bebetonozó úgynevezett lex Mollal ment például szembe.) Lendvai Ildikó akkori frakcióvezető szerint Szanyi akkor okozott neki igazán meglepetést, amikor még 2007-ben együtt kávéztak, és felvetette neki, hogy menesszék Gyurcsányt. "Megállt a kezemben a kiskanál, de nem hülyéskedett" - emlékezett vissza Lendvai, aki szerint addig senki nem mondta ki nyilvánosan az ellenérzéseit.

2008-ban - a szintén Gyurcsány-ellenlábas Szili Katalin biztatására - Szanyi a frakcióvezetői posztért is el akart indulni, de végül visszalépett a jelöltségtől, mert alig harminc támogatót sikerült összegyűjtenie a 190 fős frakcióban. Ráadásul a támogatók, Mesterházy Attila, Tóbiás József vagy Suchmann Tamás akkor még kevésbé voltak befolyásosak az MSZP-ben. Szanyi eközben minden frakcióülésen felvetette a távhőáfa és az élelmiszeráfa csökkentésének szükségességét, amelyet a Gyurcsány-kormány folyamatosan halogatott napirendre tűzni és bevezetni. Később Szanyi Bajnai Gordonnál is nyomult ezzel, a kormány pedig 2010-ben húszról öt százalékra csökkentette a távhő és a megújuló energia áfáját, a pékáruk és tejtermékek adókulcsa pedig 18 százalékra csökkent.

Szanyinak az MSZP-ben sokáig semmilyen komolyabb tisztsége nem volt, 2010-ben lett csak elnökségi tag, és ehhez az is hozzájárult, hogy a pártban sokan csak a sorozatos botrányokról ismerték. Nagy visszhangot váltott ki például, amikor 2009-ben leparasztozta Sólyom László államfőt Bajnai Gordon miniszterelnöki eskütétele után, vagy liberálanarchistának nevezte Gyurcsány Ferenc politikáját (ezt állítólag Gyurcsány a parlament folyosóján kiabálva kérte ki magának). Legutóbb pedig egy parlamenti beintéssel hívta fel magára a figyelmet.

2010-ben lett Szanyi kapitány

A nagypolitikai csatározások ellenére Szanyi hetente eljárt az újlipótvárosi MSZP-alapszervezetekhez és a helyi nyugdíjasklubokba. Ennek is köszönheti, hogy fel sem merült, hogy négyévenként ne őt jelöljék képviselőnek a szocialisták a parlamenti választásokon. A helyi szocialisták körében annak ellenére is népszerű, hogy többek szerint nehéz a kerületben villognia, mert Tóth József angyalföldi szocialista polgármester nem engedi, hogy belefolyjon a helyi ügyekbe. "Meg nem támadási szerződés van Szanyi és Tóth között" - mondta egy helyi szocialista, aki szerint mindkét politikus figyel arra, hogy ne bántsa a másikat, de ne is vegye át a másik hatáskörét. Rendszeres például, hogy az önkormányzat az utolsó pillanatban szól Szanyi stábjának egy táblaavatásról, nehogy időben odaérjen. Szanyi szerint remek a kapcsolata Tóthtal, akit mentorának nevezett, de elismeri, hogy ennek a titka, hogy "én soha nem akartam kerületgazdaként tetszelegni, Tóth pedig soha nem akart országos politikus lenni".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Csapatával a 2010-es kampányban

A legutóbbi, 2010-es parlamenti választáson csak hajszálon múlt, hogy megmaradt ez a tandem. Szanyi az első fordulóban kikapott 429 szavazattal a fideszes Szalay Pétertől, a második fordulóban azonban fordított, és 234 vokssal sikerült megszereznie újra a mandátumot. Ehhez a két forduló között kellettek a kampánystáb által osztogatott Tibi csokik, a vörös szín zöldre cserélése, a Szanyi kapitányos videó, amelyet előzetes egyeztetés nélkül készített egy munkatársa, illetve, hogy országos botrányt próbált csinálni abból, hogy a jobboldal állítólag a választókerületébe szervezte az igazolással szavazókat. A fideszes Szalay Péter az [origo]-nak azt mondta, szó sem volt semmilyen szervezett odautaztatásról, és Szanyi a "megtévesztő kommunikációval" nyerte meg a csatát. A két forduló között egy hangfelvétel is kiszivárgott, amelyen Szanyi arról beszél a kampánycsapatának, hogyan lehetne szocialistákat a választókerületbe szervezni.

Szanyi szerint ő csak a lehetőséget elemezte, de nem hajtották végre a tervet, és azóta kinyomozta: úgy készült a titkos felvétel, hogy lehallgatták a telefonját. A kampánystáb több tagja azt mondta, nem a lehallgatástól tartottak a legjobban, hanem attól, hogy az ellenfelek valamilyen nőkkel vagy alkohollal kapcsolatos üggyel hozzák zavarba Szanyit

Én is szeretem a piát, képviselő úr

"Soha nem fogok magyarázkodni, amikor nőügyekkel, alkoholizálással vagy hasonló hülyeségekkel vádolnak" - mondta Szanyi. Azt állította, "szereti a jó italokat, mint bárki", de soha nem kockáztatja, hogy ittasan üljön be a BMW-jébe. Szerinte csak azért kezdődött ez a karaktergyilkosság, mert a parlamenti felszólalásai során néha hintázva szokott beszélni. Szanyi korábban a parlamentben is kapott célzást arra, hogy nem józan a felszólalása közben, a jobbikos Novák Előd egyszer megjegyezte, hogy "szondáért kiált a felszólalása". Szanyi azzal vágott vissza, hogy szerinte akkor minden képviselőt szondáztassanak meg, és hozzák nyilvánosságra az eredményt. Azt mondta, nem érdekli ez az alaptalan pletyka, és mondott még egy okot, hogy miért nem utasítja vissza, ha alkoholistának nevezik, vagy szondáztatós poénokat kap. "2010-ben a fogadóórámra bejött egy ember, és azt mondta: 'nem szoktam szavazni, utálom is az MSZP-t, de most mégis önre szavaztam, mert én is szeretem a piát, képviselő úr'. Nem magyarázkodtam, inkább magamban kuncogtam, hogy minden egyes szavazat számít".

A megkérdezett tucatnyi ismerőse szerint Szanyit munka közben nem látták ittasan, de egyikük megkérdezte már tőle, hogy "éjszakánként ugye bekakaózva írogatsz a Facebookra". Szanyi ugyanis a facebookos bejegyzéseivel nemegyszer okozott kellemetlen perceket az MSZP-nek. 2011-ben a párt etikai bizottsága figyelmeztette, hogy válogassa meg jobban a szavait, miután egy nőnek azt írta az üzenőfalán, hogy "te inkább aljas provokátornak tűnsz, mintsem szocialista szavazónak", az pedig elégtételt kért a párt vezetőitől.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Legnagyobb fegyvere a csibészes mosolya

Szanyi munkatársai 2010-ben attól is tartottak, hogy egy nőüggyel támadhatják meg az ellenfelei. Az MSZP-ben ugyanis - több szocialista szerint - "legendás csajozógép hírében áll". Egy női munkatársa szerint "a pillantásával könnyen leveszi a lábáról a fiatal lányokat, és a legnagyobb fegyvere a csibészes mosolya". Egy másik munkatársa pedig úgy fogalmazott: "a lányoknál mindig nagyobb sikere volt, mint a politikában".

Szanyi a mostani kapcsolatát is az MSZP-nek köszönheti. A jelenlegi párja, a 26 éves Xénia például korábban gyakornok volt a frakciónál, majd később az MSZP szakértője lett. "Egyszer csak kitört Tiboron a Xénia-láz" - egy munkatársa szerint sokan emlegették így a kapcsolatot. "Munkakapcsolatnak indult, párkapcsolat lett" - ennyit mondott csak a menyasszonyáról, akit májusban feleségül vesz. A gyereket nyárra várják, ő lesz Szanyi harmadik gyereke, első házasságából ugyanis született két fia, akiket egyedül nevelt fel, és ma már önálló huszonévesek.

Nem az a politikus, aki belesimul a tapétába

Szanyi Tibor a 2010-es győzelme után fontos feladatot kapott: ő lett az önkormányzati választásokon az MSZP országos kampányfőnöke. Habár a szocialisták országosan jobban szerepeltek ősszel, mint tavasszal, a párttársainak többsége mégsem jutalmazta meg őt ezért kellőképpen, amikor 2012-ben megpróbált az MSZP csúcsára kapaszkodni, és elindult az elnökválasztáson. "Tibor teljesen komolyan gondolta, hogy ő ezt megnyeri, hiába mondtuk, hogy ne higgyen az ígéretekben, mert a háta mögött mást mondanak" - mondta egy munkatársa.

Az MSZP-ben Szanyi indulását a legtöbben elejétől fogva a "kis színes kategóriába" sorolták, végül a szavaztok harmadát tudta megszerezni Mesterházy Attila ellen. A szocialisták már akkor suttogtak egy háttérmegállapodásról, amely szerint Mesterházy, aki kifejezetten örült, hogy egy szerinte esélytelen ellenféllel kell megküzdenie, de felmutathatja az MSZP sokszínűségét, brüsszeli mandátumot ígért neki az elnöki kampányért cserébe. "Soha senkivel nem mutyiztam, és a csapatommal együtt kamuból nem szántottuk volna fel az országot a saját költségünkön"- reagálta Szanyi erre a feltételezésre.

Néhány héttel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy Szanyi vezetheti a jövő évi szocialista EP-listát, ugyanakkor - mint mondta - még nem döntött arról, ha jelölik, akkor indul-e az EP-választáson, és itthagyja-e a hazai politikát. Több szocialista képviselőtársa szerint ha Brüsszelbe megy, az EP-ben is biztosan felhívja majd magára a figyelmet, és "ha igazságtalanságot érez, akár az EP-képviselőtársaknak is bemutat". Ennek a szocialisták szerint egyszerűen a heves vérmérséklete és a szókimondó természete az oka. Ahogy Lendvai Ildikó fogalmazott: "Szanyi Tibor már bizonyította, hogy nem az a politikus, aki belesimul a tapétába".