Kétezer-ötszáz kilométeren van árvízvédelmi készültség

Az országban mintegy 2519 kilométeren volt érvényben árvízvédelmi készültség szombat kora este az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adatai szerint. A Közép-Tisza vidékén a Zagyva kivételével minden folyó árad, folytatódott a védekezés a Marcalnál is, a Hortobágy-Berettyó vizét pedig átemelik a Hármas-Körösbe.

Az OVF összesítése szerint jelenleg országosan 2519 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből több mint 625 kilométeren harmadfokú.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) vezetője, Bodnár Gáspár azt mondta, hogy a Tisza felső szakaszán folytatódott az apadás, Tiszabecs alatt azonban még áradás tapasztalható. Továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza jobb partján Vásárosnamény és Lónya, valamint a bal parti védvonal mentén Vásárosnamény és Gávavencsellő között. A Túron szombaton másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Fetivizig. A folyó a romániai szakaszán apad, Garbolcnál péntek éjszaka tetőzött, a hazai szakaszán pedig végig árad.

A Kraszna a hazai területen ugyancsak végig árad, Nagyecsed és Olcsva között még mindig harmadfokú, a többi szakaszon másodfokú a készültség. A Szamos Szatmárnémetinél tetőzés közelében van, a hazai szakaszán készültségi szint alatt végig árad, de az előrejelzések szerint további, akár készültségi szintet is elérő vízszintemelkedésre kell számítani - ismertette Bodnár Gáspár. Hozzátette: a Lónyay-főcsatornán nem változott a riasztási szint, Kótaj és Berkesz közötti védvonalon másod-, míg Kótaj és Gávavencsellő között elsőfokú készültség van.

A Tisza középső szakaszán, a Körösökön, valamint a Hortobágy-Berettyón egyaránt áradás tapasztalható, a Zagyván viszont lassú apadás indult meg. A térségi vízügyi igazgatóság védelemvezetőjének, Lovas Attilának a tájékoztatása szerint a jelenlegi előrejelzés alapján a Tisza középső szakaszán a most tetőző árhullám utoléri az előzőt, így a várható tetőzések módosulnak. Eszerint Szolnoknál 855 centiméteren április 18-án tetőzik a folyó. Az eddigi rekordvízállást a megyeszékhelynél 2000 áprilisában mérték 1041 centiméteres értéken. A Körösök továbbra is áradnak. A Hármas-Körös vízállása szombaton Szarvasnál 807 centiméter volt, ezzel meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres szintet. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön továbbra is folyamatos áradással kell számolni.

A Hortobágy-Berettyó szintén teljes hosszában árad. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság közlése szerint korlátozták a belvíz szivattyúzását a Hortobágy-Berettyóba, egyúttal szombat délelőtt megkezdték a folyó vizének átemelését a Hármas-Körösbe. Mezőtúron 24 ideiglenes szivattyúállást telepítettek, ezek szombat délelőtt 10 óra óta másodpercenként 12 köbméter vizet képesek átemelni a Hármas-Körösbe. Bara Sándor védelemvezető emlékeztetett, hogy a mezőtúri és ágotai árvízkapu pénteki lezárásával a Hortobágy-Berettyó folyó maga is egy víztározóvá vált.

A Berettyó torkolati szakaszán is harmadfokú a készültség, Szeghalomnál szombat reggel 529 centiméter volt a vízállás. A vízszint egy nap alatt 21 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik. A Berettyó felső szakaszán maradt a másodfokú védelmi szint. Egész éjszaka folytatódott az árvízi védekezés a kiöntött Marcalnál is. A folyó vízszintje stagnál, de folytatják az úgynevezett jászolgát építését - mondta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szombat reggel. A jászolgát azért fontos, mert ez akadályozza meg, hogy a Marcal tovább áradjon Marcaltő felé - magyarázta Németh Tamás.

Az ár- és a belvíz miatt országszerte tizenkét alsóbbrendű út egy-egy szakasza járhatatlan - tette közzé honlapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt, Veszprém megyében négy utat zártak le a forgalom elől, Győr-Sopron-Moson megyében kettő, Tolnában pedig egy út hosszabb-rövidebb szakaszán nem lehet közlekedni.

Emellett továbbra is hatalmas területek vannak belvíz alatt. Az OVF adatai szerint szombat kora este 79 szakaszon volt érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 24 helyen harmadfokú.