Bajnai népszerűbb Mesterházynál

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon a direkt összevetésben és az Orbán Viktorral való összehasonlításban is jobban szerepelt Mesterházy Attilánál a Medián márciusi felmérésében. Mesterházy Vona Gáborral, a Jobbik elnökével azonos eredményt ért el. A volt miniszterelnök a Jobbikon kívüli ellenzéki szavazók körében különösen sokat vert rá az MSZP elnökére.
Vágólapra másolva!

A Medián márciusi felmérése szerint több jelölt esetén a szavazókorú népesség 29 százaléka Orbán Viktort tartja a legalkalmasabb miniszterelnöknek, Bajnai Gordon 16 százalékkal a második. Mesterházy Attila és Vona Gábor támogatottsága 9-9, Gyurcsány Ferencé 4 százalékos - közölte a közvélemény-kutató.

A Jobbikon kívüli ellenzéki pártok szavazói körében még nagyobb Bajnai Gordon miniszterelnök előnye Mesterházy Attila MSZP-elnökkel szemben (41-28 százalék). E szavazók közül Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét 13 százalék, Orbán Viktor jelenlegi kormányfőt 1 százalék tartja a legalkalmasabbnak. Vona Gábor, a Jobbik elnöke tőlük nem kapott voksot.

Amikor a további kérdésekben a választás két-két jelöltre korlátozódott, a felmérés adatai szerint az Orbán-Bajnai párharcot a jelenlegi miniszterelnök 32:28-ra nyerte meg. Orbánnak ennél nagyobb a fölénye Mesterházy Attilával szemben (34:23) - olvasható az összegzésben.

A Medián szerint a Bajnai Gordon és Mesterházy Attila közti különbség még szembetűnőbb azok preferenciáit vizsgálva, akik állításuk szerint valószínűleg vagy biztosan elmennek szavazni, de egyelőre nem tudnak vagy nem akarnak megnevezni kedvenc pártot. Ebben a körben - ha két jelölt közül lehet választani - Bajnai Gordont többen támogatják a jelenlegi miniszterelnöknél (26, illetve 19 százalék), míg Mesterházy Attilát kevesebben támogatnák Orbán Viktornál (15, illetve 21 százalék).

A Medián közleményében figyelemre méltónak nevezte, hogy "többes jelölés" esetén az MSZP szavazói közül alig minden második (47 százalék) tartja a legalkalmasabbnak a párt elnökét, kétötödük valamelyik korábbi miniszterelnököt támogatná (Bajnait 26, Gyurcsányt 14 százalék).

Mindez a közvélemény-kutató szerint azt jelenti, hogy bár az Együtt 2014 támogatottsága elmarad az MSZP-étől, Bajnai Gordon szavazatszerző képessége meghaladja Mesterházy Attiláét. A Medián szerint a baloldali ellenzék szavazói és az aktív elkötelezetlenek jól láthatóan Bajnait preferálják Mesterházyval szemben.

A felmérés 2013. március 22. és 26. között készült, az ország csaknem 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt személyes megkérdezésével. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően 2-5 százalék.