Börtönbe kellett mennie, tanulhatott volna belőle

Vágólapra másolva!
Zűrös gyerekkora volt annak a férfinak, akit Páva Zsolt pécsi polgármester lányának a megtámadásával gyanúsítanak. A családja is keveset tud róla, de a támadás előtti napon még a bátyjával egyezkedett apjuk házáról. A környéken barátságtalannak tartották. Még mindig üldözik a rendőrök, a pécsi lányok pedig rászoktak a taxira és a gázsprayre.
Vágólapra másolva!

Ötödik napja keresik Pécsen azt a férfit, aki a rendőrség gyanúja szerint a múlt héten pénteken hajnalban rátámadt Páva Zsolt polgármester lányára, és meg akarta erőszakolni. A húszéves lány védekezett, így a nemi erőszakot elkerülte, de eltört az arc- és az orrcsontja. A rendőrség már másnap megnevezte a támadót, a térfigyelő kamerák felvételei alapján egy pécsi férfit gyanúsítanak, a 23 éves Ny. Zoltánt.

Hajtóvadászatot hirdettek ellene, a rendőrség szerint az elmúlt napokban több mint száz bejelentés érkezett róla. A bama.hu szerint a hétvégén óriási erőkkel keresték a férfit Pécsen, szórakozóhelyeken jártak, razziákat tartottak, házról házra jártak. Ebből hétfőn napközben már nem lehetett sokat látni, az [origo] tudósítói csak néhány járőröző rendőrautóval találkoztak azon a környéken, amelyet vasárnap még elleptek a rendőrök.

"Vasárnap reggel kilenckor öt rendőrautó érkezett ide" - mondta egy a Magyarürögi úton élő férfi, aki annak a háznak a szomszédságában él, amelyre vasárnap napközben a TEK kommandósai is lecsaptak. A férfi szerint az egyik szomszéd hívta ki a rendőröket, mert állítólag látta bemenni Ny. Zoltánt a házba. "A rendőrök ellepték a szőlőt, őt keresték" - mondta a férfi a ház mögött magasodó dombra mutatva.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Magyarürögi úti házat vasárnap szállták meg a rendőrök

A gyanúsítottat azonban nem találtak, végül a TEK a házban lakó két testvért és a barátnőiket vitte be kihallgatni. A testvérpár anyja az [origo]-nak azt mondta, az egyik szomszéd akart feltűnösködni, azért hívta rájuk a rendőröket. A nő azt állította, hogy Ny. Zoltán nem járt náluk. "Lehet, hogy ismerték látásból, vagy fát vettek tőle" - mondta az asszony a fiairól, hozzátéve, hogy Ny. Zoltán családja a közelben a lakik, így a férfit ismerik a Magyarürögi út felső részén, igaz, csak látásból.

Börtönbe kellett mennie, tanulhatott volna belőle

"Mikor utoljára láttam, ilyen kicsi volt" - mutat a derekához egy férfi a Kismélyvölgy dűlő elején. Ebben az utcában nevelkedett Ny. Zoltán, az egyik testvére pedig még mindig ott él. Több szomszéd is emlékezett rá, hogy kiskorában együtt játszott a gyerekeikkel, de szerintük hamar elkerült onnan.

"Adoptált gyerek volt" - mesélte róla az [origo]-nak a testvére. A nevelőanyja halála után, négy-öt évesen nevelőintézetbe került. "Szökött az iskolából, pimasz volt" - mondta a bátyja, aki szerint Zoltánnak zűrös gyerekkora volt. A nevelőintézetben sem érezte jól magát, 17 éves korában pedig megerőszakolt egy nála fiatalabb lányt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Ny. Zoltán családja egy völgyben él, Pécs szélén

"Ezért öt évre börtönbe kellett mennie, tanulhatott volna belőle" - mondta a testvére. Szerinte a szabadulása után Zoltán csak hébe-hóba járt ki hozzájuk, karbantartói képesítése van, pénzt azonban mindig a nőitől szerzett, ők tartották el.

Legutoljára éppen a támadás előtti napon látogatta meg. "Semmi különöset nem láttam rajta" - mondta a testvér. Azért találkoztak, mert az egy éve elhunyt apjuk örökségén akartak osztozkodni, de Zoltán nem vitt magával igazolványokat, ezért ez elmaradt.

"Másnap rendőrök vártak, amikor hazaértem" - mondta a testvér, hozzátéve, hogy sokkolta őket a hír. Azt mondta, azért sem tudta mire vélni, hogy Zoltán ismét meg akart erőszakolni valakit, mert a börtön láthatóan hatássál volt rá. "Azt mondta, senkinek sem kívánja" - mondta, és ezután kínosan ügyelt még arra is, hogy legyen jegye a Volán-buszon.

A lányok rászoktak a taxira és a gázspray-re

"Egyszer volt vele konfliktusom, beszólt, amikor az utcán nevettünk a haverokkal" - mondta egy környéken lakó fiatal lány Ny.-ről. A barátnője hozzátette, hogy csak látásból ismerték a férfit, és nem is akartak volna beszélgetni vele. "Nagydarab, kopasz, barátságtalannak néz ki" - mondták.

Az egyik lány azt mondta, nem fél a szabadon kószáló Ny.-től, mert "sok a rendőr, hülye lenne idejönni", de a hétvégén azért egy rendőrautó fuvarozta haza éjszaka a belvárosból. A barátnője nyugtalanabbnak tűnt, ő azt mondta, a Bándy-gyilkosság óta a barátja kíséri haza este, és több barátnője is beszerzett egy gázspray-t.

"Én az alagúton nem mennék át" - mondta egy fiatal lány több kilométerrel arrébb, Pécs belvárosban, ott ahol Ny. Zoltán a rendőrség szerint megtámadta Páva Zsolt lányát, aki a Kálvária úti alagúton sétált át éppen, amikor a nyomába eredt a támadó. A helyszínen lakó fiatal lányt a szülei hívták nem sokkal az eset után, azt tanácsolva neki, hogy figyeljen oda. "Én mondjuk eddig is féltem, este 10 után csak taxival jövök haza" - mondta. Szerinte az alagút tetején, a gyalogúton is veszélyes éjszaka sétálni, mert sok gyanús alak szokott állni ott.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A polgármester lányát az után támadták meg, hogy átsétált alagúton

A támadás pont aznap történt, amikor a Pécsi Törvényszék ítéletet hirdetett a tavalyi Bándy-gyilkosság ügyében. A fiatal pécsi rendőr-pszichológusnőt, Bándy Katát pár utcányira a mostani támadás helyszínétől erőszakolta, majd ölte meg P. László. A férfit pénteken tényleges életfogytiglani büntetésre ítélték.

A polgármester lánya elleni támadás után néhány pécsi nő felvonulást hirdetett meg a Facebookon a közbiztonság javítása érdekében. Szeretnénk félelem nélkül kilépni az utcára - írták a felhívásukban. A felvonulást csütörtökre hirdették meg, a pécsi rendőrkapitányság elé.