97 ezer elsőst írattak be az iskolába

Vágólapra másolva!
96 881 elsőst írattak be a héten a szülei az állami fenntartású intézményekbe. Tavaly 3861 elsős osztály indult, idén 27-es létszám mellett 4128-nak kellene.
Vágólapra másolva!

A 2013-2014-es tanévre 96 881 gyermeket írattak be első osztályba az állami fenntartású intézményekben az április 8-9-i beiratkozási napokon - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) csütörtökön az MTI-vel. Összehasonlításul tudatták: tavaly országosan 100 195 tanuló kezdte meg általános iskolai tanulmányait (a nem állami iskolákat is beleszámítva), ebből 84 101 az azóta államivá vált intézményekben.

A központ közleménye szerint tavaly 3861 első osztály indult, az idén - 27 fős osztálylétszámmal számolva - 4128 osztályt terveztek a tankerületek, és még a beiratkozottak 2 százalékáról, 1978, az adott körzetben lakó gyermek elhelyezéséről kell gondoskodni. Többségük, 1137 leendő elsős Budapesten jelentkezett. A főváros mellett a legtöbb további férőhelyet Pest megyében (459) kell biztosítani.

Az elsődleges cél, hogy a kötelezően felveendő körzetes gyerekeket minden iskola a szükséges számú osztály indításával helyezze el, ha az intézmény adottságai ezt lehetővé teszik. Ha nincs elég hely az iskolában, egyéb megoldást kell találni az önkormányzatok segítségével, ez az elkövetkező hetek feladata - rögzítették.

Nem akarják növelni az osztálylétszámot

Kiemelték: csak a legvégső esetben engedélyezhető az osztálylétszám emelése (például olyan vidéki iskolában, ahol egy osztály indul csak, és a törvényileg engedélyezett 27 helyett több elsős lenne, vagy ahol nem tudnak több osztályt indítani), ha az erről szóló törvénymódosító javaslatot elfogadja a parlament.

A megnövekedett gyerekszámhoz szükséges pedagógusok számát a májusi tantárgyfelosztás elkészítése után lehet meghatározni. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mindenhol a megfelelő szakmai színvonal biztosításával szervezi meg a köznevelési feladatok ellátását - olvasható a tájékoztatásban.