A Fidesz belegabalyodott a rezsicsökkentésbe

Vágólapra másolva!
Továbbra sem áll le a kormány a rezsicsökkentéssel, pedig a vízdíjak csökkentésével sokkal nagyobb fába vágta a fejszéjét, mint gondolta. A Fidesznek újabb ötletei is vannak arra, hogyan kedvezzen a szavazóknak, de a bonyodalmak miatt a fűtési költségekkel és a villanyárakkal őszig nem foglalkoznak komolyan.
Vágólapra másolva!

"Az én körzetemben miért lesz ugyanúgy tíz százalék a vízdíjcsökkentés, mint ott, ahol sokkal drágább a díj?" - az [origo] információi szerint így fakadt ki egy képviselő nemrég az egyik Fidesz-frakcióülésen, amikor szóba került a rezsicsökkentés. Ezzel a kormány előtt álló legnagyobb, ugyanakkor számukra is váratlanul jött kihívás lényegét foglalta össze egy mondatban.

A kormány tavaly év végén jelentette be, hogy csökkenti a rezsi több elemét, azaz törvényben utasítja az energiaszolgáltatókat, hogy tíz százalékkal legyen kisebb az áram-, gáz- és távhőszámla végösszege. A szolgáltatók bírósághoz fordultak, így a Fidesz - az ellenállást látva - szóban és tettekben is ráerősített a rezsicsökkentésre. Az így felpörgő kampány több szempontból is jól jött a Fidesznek, amely a rezsicsökkentés támogatására elindított aláírásgyűjtéssel el tudta kezdeni felrázni a választóit. A téma feltehetően kitart majd legalább az országgyűlési választási kampány kezdetéig, de akár a kampány egyik központi eleme is lehet.

A kormány még januárban bejelentette, hogy más területekre, így a szemétszállításra, vízdíjra, csatornadíjra és kéményseprésre is kiterjeszti a rezsicsökkentést. Ez azonban nem olyan egyszerű. Bár Lázár János és Rogán Antal már egy további, őszi energiaár-csökkentésről beszél, a rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport a háttérben még a vízdíjak problémájával sem küzdött meg. Ezek mértéke ugyanis rengeteg dologtól függ, Németh Szilárd, a munkacsoport elnöke szerint a közszolgáltatásban részt vevő 300 vízközmű árai országszerte köbméterenként 180 és 2000 forint között változnak, bonyolult képletek alapján, más-más alaphelyzettel, profittal, költségekkel kalkulálva.

Az ágazat összetettségével a kabinet sem számolt az elején. "Belekezdtünk a rezsicsökkentésbe, de az átfordult egy spontán konzultációba, több tízezer levelet kaptunk, amelyek sok mindent a felszínre hoztak" - magyarázta Németh Szilárd. "Nagyobb fába vágtuk a fejszénket, mint gondoltuk, amennyire tudom, meglehetősen nehezen haladnak a tárgyalások" - erősítette meg a frakció egy másik, a munkacsoportban részt nem vevő politikusa is.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Aláírásgyűjtés a rezsicsökkentés mellett. Nagy munkát adtak

A kormány szerint a levelekből kiderült, hogy sok helyen rugalmatlan a díjszabás, olyan dolgokért kell fizetni, amelyekért cserébe a kabinet szerint valójában nem szolgáltat a cég. Németh példaként azt mondta, hogy egy 120 literes kukát hetente szállítanak el, holott addigra csak félig tölti meg egy háztartás, de a vízfelhasználásról nem mondott hasonlóan konkrét példát. A kormány a vízdíjak megállapítását át akarja alakítani, az új jelmondat az "igazságos, kifizethető és arányos" fizetési kötelezettség.

Ráadásul az új vízközmű-törvény miatt egyébként is átalakulóban az ágazat: a szolgáltatók száma jelentősen csökken majd, a jelenlegi 300 helyett a számítások szerint 30-32 lesz majd, míg a 198 szemétszállító cégnél "a piac önmagát tisztítja majd" a kabinet várakozásai szerint. Az új rendszerben pedig egységes vízdíjszabás lesz majd a szándék szerint, amely nyilván figyelembe veszi majd például, hogy faluról vagy városról van szó, ugyanakkor város és város között már nem lehetnek nagyságrendi különbségek.

"Az nem megy olyan egyszerűen, hogy eddig fizettél ezer forintot, akkor ezentúl kilencszázat fogsz" - foglalta össze az átalakulóban lévő terveket Németh Szilárd. A politikus szerint az új rendszerben a kétezer forintot fizetők nyilván jelentős áresésre számíthatnak, de "a most 180 forintot fizetőknek sem kell attól félniük, hogy háromszoros pénzt kell majd fizetniük" - fogalmazott Németh, aki többszöri rákérdezésünkre sem adott konkrét választ arra, hogy akkor ez azt jelenti-e, hogy egyes körzetekben az ígéretek ellenére áremelésre kell számítani.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Ellenőrzés a Heves Megyei Vízmű telepén. Bonyolult képletek

A szemétdíjak miatt is sok panaszkodó levelet kapott a kormány Németh Szilárd szerint. Volt, aki azt panaszolta, hogy az utóbbi időszakban a duplájára nőttek a díjak, emiatt a kormány a törvényben a január 31-ei árszabáshoz képest követel majd tízszázalékos szemétdíjcsökkentést. A vízdíjaknál erre így nem lesz szükség, mert a vízszolgáltatóknál nem tapasztalt váratlan áremeléseket - még burkolt formában sem - a kormány.

A kormány mindezek ellenére kitart amellett, hogy július elsején hatályba lép az új törvény a víz- és szemétdíjakról. A tervek szerint ehhez a parlament május végén fogadja majd el a jogszabályt, miután a frakció is rábólintott. A képviselőcsoportnak így az előzetes ütemterv szerint május elején már látnia kell a tervezetet, azaz az egyeztetésre alig két hetük van a rezsicsökkentésért felelős politikusoknak.

A rohamtempóban ezért minden napra jut egyeztetés a Lakásszövetkezetek Országos Szövetségével, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal, vagy éppen a Magyar Víziközmű Szövetséggel. Információink szerint a fővárosi és a debreceni vízszolgáltató a felülről érkező jogszabálytól tartva, azt megelőzve ajánlattal kereste meg a kormányzatot, amelyben leírták, hogy a díjcsökkentést milyen belső átalakításokkal tudnák végrehajtani.

Mindeközben a kéményseprés és a palackos gáz díjával kapcsolatban jóval egyszerűbb dolga van a kormánynak, ott a tervek szerint még július előtt hatályba léphet az eredeti terveknek megfelelő, szimpla tízszázalékos díjvágás, ezzel kétlépcsőssé alakítva a tavaszi rezsicsökkentést.