A kultúrházi turkálók ideje lejárt

Fókuszban a nemzeti érdek, kúltúrpolitikai konferencia, L.simon László és Fekete György
Vágólapra másolva!
Nehezen találtak konkrét közös célokat a jobboldali kulturális vezetők, akik csütörtökön egy konferencián próbálták meghatározni a magyar kultúrpolitika feladatát. Fekete György szerint "varázslatosan gyönyörű együttműködésre" lenne szükség a kulturális szereplők között, L. Simon László szerint viszont ezt megakadályozhatja, hogy olyanok szólnak bele a kultúrába, akik nem értenek hozzá. Abban mindenki egyetértett, hogy változtatni kell, amit azzal kezdenek, hogy kiűzik a turkálókat a vidéki kultúrházakból.
Vágólapra másolva!

Aki számít a kultúra területén a jobboldalon, biztosan már hetekkel ezelőtt nagybetűkkel beírta a naptárába a Fókuszban a nemzeti érdek - Kultúr/politika elnevezésű konferenciát. Csütörtökön ugyanis Halász János államtitkártól kezdve L. Simon Lászlón és Vidnyánszky Attilán át Fekete György MMA-elnökig a jobboldali kultúrpolitika all star-válogatottja gyűlt össze egy budai rendezvényteremben, és nemcsak egymás kultúra-definícióit és közhelyes kultúrastratégiáit hallgatták, hanem nyilvánvalóvá tették, hogy a legkisebb ügyekben is képesek összeszólalkozni.

//videa.hu/player?v=Lb583yIgL30GZmrz

Ilyen kultúrpolitikát szeretne Fekete György, Andy Vajna és L. Simon László

Mivel a bevezető beszédeknél nem volt meghatározott ülésrend, a félig telt teremben megfigyelhettük, hogy spontán módon hogyan foglalnak helyet a kulturális vezetők. Fekete György MMA-elnök és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház leendő igazgatója az első sor jobb szélére ült le, míg Halász János kulturális államtitkár szintén az első sorban, de a másik oldalon, magányosan hallgatta a bevezetőket. L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke pedig mindannyiuktól messze, a terem bejáratánál álldogált.

A turkálók eluralkodása nem volt jó irány

"Amíg a kultúrházakban turkálók lesznek, addig itt nem lesz polgári demokrácia" - adta meg az alaphangot a konferencia egyik házigazdájaként felszólaló Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője a vidéki művelődési házak nem megfelelő kihasználása utalva. Szerinte ez jelzi a legjobban, milyen sok feladat áll a kulturális szereplők előtt. Halász János kulturális államtitkárnak annyira megtetszett ez a kijelentés, hogy beszédében ő is a művházas turkálókkal próbálta megvilágítani a kormány feladatait a kultúra területén.

"Az eddigi turkálóeluralkodás nem volt jó irány, de ez megfordult, mert a kormány szerepet vállalt a kultúrházak megújításában" - mondta Halász, aki úgy érzi, hogy jelentős változás előtt állunk, és most rendezkednek be "ezek a bástyák, kis kulturális bázisok az országban". Halász a negyedórás beszédében percenként elmondta azt is, hogy "be kell fejezni a kulturális rendszerváltást", ami nagyjából a szervezeti és támogatási rendszer átalakítását jelenti.

Ebben főszerepet játszik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amely Halász szerint azért jött létre, hogy az állam lépésről lépésre vonuljon vissza a kultúra irányításából, és a művészeknek adja át a megfelelő jogosítványokat. Az államtitkár a konkrétumokat sajnos alig tartalmazó beszédében megemlítette azt is, hogy a kultúra lehetőség arra, hogy a családok erősödjenek, ezért a kormány ösztönözni fogja majd a múzeumba járást.

Legyen varázslatosan gyönyörű együttműködés

Ezután következett egy kerekasztal-beszélgetés "a kultúrpolitika hasznáról és káráról", és Fekete György MMA-elnök rögtön az elején közölte, hogy nem szereti a kultúrpolitika szót, mert ő stratégiában gondolkodik. Fekete azt mondta "a víziója az együttműködés", mert szerinte nem több pénzre van szükség a kultúrában, hanem "egy varázslatosan gyönyörű együttműködésre" az intézmények és a szereplők között.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A kultúrpolitika hasznáról beszélgettek

A kerekasztal kakukktojása, Kukorelly Endre író, korábbi LMP-s képviselő a szemöldökét ráncolva erre megjegyezte, hogy furcsa az együttműködésről hallani attól a Fekete Györgytől, akit éppen a bizonyos művészeket (például Konrád Györgyöt vagy Spiró Györgyöt) kirekesztő nyilatkozatai miatt támadtak az elmúlt hónapokban. Fekete erre úgy vágott vissza, hogy "amit olvashattál rólam, nyílt hazugságok, fenyegetések, az MMA sarokba szorítása, amelyek fölött átnézünk, nem vesszük tudomásul".

"Nem lehetne, hogy ne az MMA-ról beszéljünk?" - elégelte meg a csörtét L. Simon László, aki inkább arról csevegett volna, hogy egyáltalán mekkora beleszólást kell hagyni a politikának a kultúrába. "Szürreális élmény volt számomra, amikor egy államtitkári értekezleten Nyirő Józsefről vitatkoztunk" - mondta a néhány hónapig kulturális államtitkárként dolgozó L. Simon, aki nem értette azt sem, miért tárgyalják a legmagasabb szinten, hogy melyik író kerüljön a Nemzeti alaptantervbe. Kiderült, hogy L. Simon nagyon sajnálja, hogy kedvenc írója, Kassák Lajos végül kimaradt a tantervből, de szerinte úgysem az írólista a lényeg, hanem az, hogy értő közönséget neveljenek a gyerekekből az iskolában.

Mi köze a kultúrának a bokszhoz?

Fekete György ezután visszavette a szót, és megjelölte a következő évek legfontosabb feladatát: "a másik Magyarország földalatti teljesítményeit felszínre hozni". Ez azt jelenti, hogy például az építészet, az iparművészet, a fotográfia képviselőinek is teret kell adni a múzeumokban, és támogatni kell őket, mert sokszor "nyomorognak a művészek". L. Simon László szemei ezekre a mondatokra elkerekedtek, és úgy döntött, vitába száll Feketével.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
L. Simon László és Fekete György

L. Simon szerint a kultúrpolitikának nem szociális feladatokat kell betöltenie, "nem az alapján kell meghatározni a támogatást, ki nyomorog, azt ugyanis szociális segélynek hívják". Később L. Simon kifakadt, hogy az a legnagyobb probléma a jelenlegi kultúrpolitikával, hogy olyanok is beleszólnak, akik nem értenek hozzá. "A kulturális bizottságban nekem például Novák Előddel kell vitatkoznom" - tette hozzá, hogy ne legyen félreérthető, kire gondol.

A másfél órás, főleg kultúradefiníciókból, ideológiai vitákról, kánonokról szóló beszélgetésen a legkonkrétabb információ a végén hangzott el: kiderült, hogy L. Simon László milyen sportban jeleskedett korábban. Békés Márton, a Jobbklikk főszerkesztője ugyanis azt mondta, hogy a boksz szabályrendszerét kellene érvényesíteni a kultúrában: "az első ütésváltás után kiismerjük egymás stílusát, stratégiáját, és nem rúgunk egymásba, mert az tilos". Majd utána elárulta, hogy L. Simon László hozzá hasonlóan szintén bokszolt.

A beszélgetés végén a keveset hozzászóló Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház leendő vezetője összegezte legjobban, miről is szólt a konferencia: "Kizárt, hogy valaha egyet fogunk érteni, de bizony sok a feladat a kultúrában."