Éjjel-nappal égett a villany abban a házban, ahol egy házaspár a gyanú szerint halálra éheztette másfél éves gyerekét. Az agárdi családi ház lakói teljes visszavonultságban éltek, szinte sosem léptek ki az utcára, a házukat évek alatt átépítették erőddé, és még egymással is suttogva beszéltek. Az édesanyát csak egyszer látták a kisgyerekkel. Amikor egyedül lépett ki a házból, mindig kesztyűt viselt.

"Itt laknak azok a patkányok" - mutatott kerékpározás közben egy láthatóan spicces állapotban lévő férfi arra az agárdi családi házra, amelyben a gyanú szerint halálra éheztettek egy másfél éves kisfiút. A férfi kissé erős beszólása jól visszaadja, hogy a helyiek mit gondolnak a tragédiáról. A TV2 információi szerint a szülők nem azért nem adtak enni a gyereknek, mert nem volt pénzük, hanem azért, mert abban hittek, hogy elég az, ha fénnyel táplálják. Az első orvos szakértői vélemény szerint a másfél éves kisfiú krónikus alultápláltságban szenvedett, és gyakorlatilag éhen halt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nyugodt, csendes környéken él a család

A Fejér megyei Agárd családi házas övezetében fekvő Hóvirág utca a békesség és a nyugalom utcájának tűnt csütörtök kora délelőtt. A szomszédok közül sokakat a kertbe és az udvarra csalogatott a hét ágra sütő nap: kertészkedtek, söpörtek, volt, aki az ablakát pucolta, egy fiatal férfi pedig vakolt.

"Fura egy nő volt, akik látták azt mondták, hogy állandóan kesztyű volt a kezén" - mondta a harmincas éveiben járó anyáról egy postás, aki kerékpárját egy fának támasztva éppen egy ajánlott levélről szóló értesítést próbált betuszkolni a kertkapu résébe. A hatalmas, többszintes rózsaszín háznál ugyanis nincs postaláda, de még csengő sem. A lakóknak állítólag postafiókjuk volt, azon pedig nem kellett aggódniuk, hogy a hozzájuk érkező vendégek hogyan jelzik, hogy odaértek: az évtizedek óta ott élő szomszédok soha nem láttak senkit, aki bement volna a házba.

Állandó suttogás

A hatalmas ház hangulata fura: rengeteg ablak, a többségükön még függöny sincs, hatalmas betonkerítés, egy garázsszerű épület, amelyet valószínűleg utólag építhettek a ház utcafronti falához, mert az alsó ablakok csak félig látszódtak ki az építmény mögül. Az emberölés miatt indított nyomozás során a szülők szabadlábon védekezhetnek, és mivel ottjártunkkor egy autó is állt az udvarban, a házat még sejtelmesebbé tette, hogy a család valószínűleg csütörtökön délelőtt is bent volt a házban, a belső udvarra nyíló házajtó is tárva nyitva volt.

"Öt felnőtt és a kisgyerek lakott itt" - mondta az [origo]-nak a házaspár közvetlen szomszédja. A nyugdíjas asszony bablevesfőzés és csipetkeszaggatás közben mesélte el azt a keveset, amit a ház lakóiról tud. "Volt egy kertészük is, az is itt lakott velük. De hogy minek kellett alkalmazni, azt nem tudom, összesen két sornyi veteményesük van, az udvaruk meg tiszta beton" - mesélte az asszony, aki évekkel ezelőtt bíróságig menő vitába keveredett a kisgyerek nagyszüleivel. "Megvették tőlem a telkem hátsó részét" - mutatott a háza mögött húzódó, mára magas fallal körülvett területre. "Azt gondolták, hogy a telekkel együtt a ház is az övék lett, és azt akarták, hogy fizessek nekik havi 80 ezer forintot albérletre" - méltatlankodott az asszony. Addig sem túl intenzív szomszédi viszonyuk ez után a vita után romlott meg végképp, ettől kezdve szóba sem álltak egymással.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Postaláda és csengő sincs

Több szomszéd is azt mondta, hogy a házban éjjel-nappal égett a villany valamilyen formában. "A kert végében egész éjjel égett valami" - mesélte a közvetlen szomszéd, a ház másik oldalán élő szomszéd pedig egész évben világító adventi koszorúról beszélt. Az idős asszony hangos szót, veszekedést sosem hallott, pedig a két ház nagyon közel van egymáshoz. "Suttogtak ezek állandóan, nehogy meghalljuk, hogy mit beszélnek." A néni saját bevallása szerint a nádkerítés mögül kilesve látta meg azt is, ahogy a rendőrök vasárnap délután bementek az udvarba, de onnan kijönni a lakók közül senkit sem látott.

Többet nem ugatott a kutya

"A nagy ház mellé építettek egy kisebbet is, de ne kérdezze, hogy minek" - mondta a nyugdíjas nő, akinek a lánya gyerekkorában az éhen halt kisfiú édesanyjával játszott. "Amikor kezdte az Isten felvinni a dolgukat, akkor hirtelen már nem akartak a szegény ember gyerekével barátkozni" - emlékezett vissza. Arra a kérdésre, hogy miből gazdagodhatott meg hirtelen a család, nem tudott válaszolni. Szerinte gyerekként teljesen átlagos volt a fiatalasszony.

A nő azt sem tudta megmondani, hogy a kisgyerek szülei házasok voltak-e, a fiatalembert sem látta szinte sosem. "Vékonyak voltak egytől egyig, a kertész pedig kifejezetten girnyó volt", szerinte a család tagjain nem látszott a jómód. Volt egy kutyájuk is, aztán egyszer csak eltűnt. "Nem tudom, eladták, vagy elaltatták, de többet nem ugatott."

"Mi 28 éve lakunk itt, a nő (a kisgyerek édesanyja) és a szülei már akkor is itt éltek. Igaz, akkor még feleekkora volt a ház, és a magas kerítést is csak később húzták fel" - mesélte egy másik szomszéd. "Nem tudok róluk semmit, a lány apját láttam tegnap elmenni valahová autóval. Volkswagen Passatja volt, az újabb fajta."

"Fogalmam sincs, hogy mit dolgoztak, vagy, miből éltek, gondolom valami vállalkozásuk volt. A nő apját láttam néha elmenni, a feleségét meg a lányát sosem" - mondta a nyugdíjas szomszéd asszony.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Évek alatt építették erőddé a házukat

Viccesen azt is megjegyezte: el tudja képzelni, hogy a nő otthon szülte meg a kisfiút, mert se terhesen, se a gyerek megszületése után nem látta egyszer sem. "A védőnőt sem engedték be, meg az orvost sem. Ide én embert bemenni még láttam" - mondta. Neki ellentmondott egy másik szomszéd, de ő is csak egyszer vagy kétszer látta a gyereket, még "karon ülő csecsemő korában". "Nem látszott rajtuk semmi különös. Az anyja kint állt vele az utcán, a gyerek meg a kezében volt."

A gyerek védőnője az [origo]-nak azt mondta, hogy a szülők hivatalosan is lemondtak a gyermekjóléti szolgáltatásról, ezért ő nem is látta a gyereket sosem, hanem értesítette az ilyenkor szokásos hatóságot, a területileg illetékes gyermekjóléti szolgálatot. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel azt közölte: a megyei tiszti főorvos megvizsgálja, hogy a területi védőnő - mint alapellátást végző egészségügyi szolgáltató - a jogszabályban és szakmai szabályokban megfogalmazott kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett-e. Eredmény a jövő héten várható.

Bár a környékbeliek szerint a család vállalkozásból élt, a kisgyerek apjának neve nem szerepel a cégnyilvántartásban. A család címén korábban egy 1997-ben alapított mezőgazdasági és kereskedelmi kft. működött, de ezt már 2010-ben felszámolták a cég fizetésképtelensége miatt. Szerettük volna megkérdezni a polgármestert is, hogy mit tud a családról, de se személyesen, se telefonon nem értük el.

Az ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Életvédelmi osztálya folytatja a nyomozást. A szülőket különös kegyetlenséggel, 14 éven aluli személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsíthatják majd. A bűncselekményért a bíróság akár tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést is kiszabhat.