Orbán: Van, aki nem vesztette el a józan eszét

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint komolyan nem jöhet szóba a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás. Azt viszont sérelmezte, hogy Viviane Reding nem adja meg a magyaroknak a tiszteletet. A miniszterelnök szerint idén lesz béremelés, csökken az infláció, és egyre több munkahely lesz.
Vágólapra másolva!

Az e heti európai parlamenti vitában egyetlen konkrét kifogást sem tudtak felhozni a magyar kormány ellen - mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a vitának csak annyi értelme volt, hogy nyomást gyakoroljanak Magyarországra, és eltérítsék a kormányt attól a politikai és gazdasági iránytól, amelyet követ. Sem új érvek, sem konkrétumok nem kerültek elő Strasbourgban - tette hozzá.

Szerinte azért tartják nyomás alatt Magyarországot, mert "rálépett a nagy cégeik lábára", most például a rezsicsökkentéssel, vagyis az egész ügy "egyszerű pénzharc". Jelezte, ha elkészül az Európai Bizottság (EB) jelentése Magyarországról, részt fog venni az arról szóló EP-ülésen.

A Barroso által megjelölt, a negyedik alkotmánymódosítást érintő három kérdés közül a miniszterelnök egyikben sem osztja a bizottsági elnök álláspontját, ám mivel "kettőnek nincs jelentősége, semmilyen fájdalmat nem okoz nekünk elfogadni az ő szerintem hibás álláspontját". E két téma egyike a választási kampánykiadások korlátok közé szorítása, amelyről Barroso azt mondja, ez európai ügy is, mert érinti az EP-választásokat, ezért meg kell vizsgálni. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "szívesen teszünk egy olyan kivételt, hogy ezek a szabályok ne vonatkozzanak az EP-választásokra". A másik ilyen kérdés a bírósági ügyek áthelyezése, amelyben "ha azt akarják, hogy olyan ügyek, amelyek EU-s ügynek minősülnek, ne legyenek áthelyezhetőek, akkor mi erre is adunk szívesen megoldást" - mondta.

A harmadik ügyben, a költségvetési hiányfék esetében azonban a magyar kabinet nem fog meghátrálni, le akarja folytatni a vitát, akár az európai bíróság előtt is. Ennek lényege, hogy "ne állhasson elő olyan helyzet, hogy bármilyen nemzetközi fejlemény - mondjuk, Magyarországot elmarasztaló ítélet vagy kártérítés - miatt a költségvetési hiány növelésének az árán tegyünk ezeknek eleget". Ilyen esetben a büdzsében meglévő pénzeket kell felhasználni, ha pedig azok nem elegendők, adót kell kivetni - szerinte ez szükséges, európai szellemiségű szabály.

Orbán Viktor szerint a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás komolyan nem jöhet szóba, és korrekt álláspontra számít Brüsszel részéről. "Van, aki nem vesztette el a józan eszét arrafelé sem" - fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte már önmagában nagy siker, hogy miközben több európai ország pénzügyi segélycsomagok felé sodródik, addig Magyarország az ellenkező irányba megy. Ez az Európai Néppártban is elismerést és szimpátiát ébreszt Magyarország iránt.

Viviane Redingnek, az EB alapjogokért és igazságügyi kérdésekért felelős alelnökének Magyarországgal kapcsolatos bírálatait Orbán Viktor úgy kommentálta: Reding nem adja meg a magyaroknak a tiszteletet. "Nem azért küldték őt oda, hogy sértegessen nemzetállamokat, európai népeket, például a magyarokat, hanem azért, hogy szolgáljon bennünket" - mondta.

A keddi európai néppárti frakcióülésről beszámolva a kormányfő azt mondta, kritikát nem, csak kérdéseket kapott a képviselőktől. "Azok voltak ott többségben, akik elismeréssel adóznak Magyarország teljesítményének" - közölte, megjegyezve, arra számít, hogy a néppárt elutasítja a Magyarországgal szembeni kettős mércét.

Idén lesz béremelés, csökken az infláció, egyre több munkahely lesz. "A munkának van értelme, ezt egyre többen fogják látni ebben az esztendőben" - jelentette ki.

Ha a túlzottdeficit-eljárás ügyében a tények alapján születnek döntések, akkor meg kell szüntetni a Magyarország elleni eljárást, ám mivel az országgal szemben rendszeresen kettős mércét alkalmaznak, nem lehet kizárni, hogy bár a tények mellettünk szólnak, mégsem születik számunkra kedvező döntés - mondta Orbán Viktor.