Vágólapra másolva!
Aki lakhelyétől csak távol talál munkát, azt az állam másfél évig segíti lakhatási támogatással. A kormány most azt tervezi, a versenyszektorban elhelyezkedőknek még előleget is ad, ha kérnek, és más módon is változtat a szabályokon.
Vágólapra másolva!

Frissítés: cikkünk megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy az MTI által közölttel szemben "szó sincs arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozóknak ne járna a jövőben a lakhatási támogatás." Mint az NGM írja, a lakhatási támogatást igénybe vevők körét nem szűkíteni, hanem éppen bővíteni tervezi a kormány azzal, hogy a rendelet hatályba lépésétől a támogatást nem csak a munkaviszonyban állók és a közalkalmazottak, hanem a kormányzati szolgálati jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, továbbá "a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXXIII. törvény" szerinti ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban dolgozók is igényelhetik.

A közalkalmazotti jogviszonyban dolgozóknak nem jár a jövőben lakhatási támogatás, a munkaviszonyban tevékenykedőknek viszont kéthavi ilyen támogatás megelőlegezhető - tartalmazza egyebek mellett az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

A lakhatási támogatás feltétele továbbra is az, hogy a munkavállaló legalább 6 hónapos, és legalább heti 20 órás munkaszerződéssel rendelkezzen, továbbá az állandó lakhelye és a munkahelye legalább 100 kilométerre legyen egymástól. Ezek a kritériumok változatlanok maradnak, viszont a tömegközlekedéssel történő 6 órás oda- és visszautazási idő - mint utolsó feltétel - 5 órára csökken.

A lakhatási támogatás iránti kérelem nemcsak a foglalkoztatás kezdete előtt nyújtható be, hanem a jogviszony létesítését követő 30 napon belül is. A támogatás továbbra is 18 hónapra jár, és az összege hathavonta csökken. Amikor egyedül kapja valaki a lakhatási támogatást, akkor az első hat hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint továbbra is a havi támogatás. A rendelet végül kiegészül azzal, hogy a munkavállaló kéthavi támogatást előre kérhet, és ezt előlegként kaphatja meg.

A lakhatási támogatást tavaly október 1-je óta lehet igényelni, bevezetésének célja az volt, hogy segítse a munkaerő mobilitásának növelését, a munkanélküliek elhelyezkedését, amennyiben csak a lakóhelyüktől távol nyílik számukra munkalehetőség. A támogatást igényelhetik pályakezdők és közfoglalkoztatottak is.

Eddig több mint 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, és már ezerhez közelít a szerződések száma, miközben március 20-án kötötték meg az ötszázadikat. A pályázók leginkább Budapestre, emellett pedig Pest és Győr-Moson-Sopron megyébe mentek dolgozni.