Az olasz államfőt meggyőzték a maradásról

2013.04.20. 15:32

Nem tudtak új elnökben megállapodni az olasz pártok, ezért Giorgio Napolitano kérésükre továbbra is államfő marad.

Giorgio Napolitano leköszönő olasz államfő szombaton közleményben jelentette be, hogy elfogadta a pártok felkérését, tisztségében marad a sikertelen államfőválasztás után.

Egyelőre nem világos, hogy Napolitano mennyi időre vállalta ismét az államfői szerepet. "Kötelességemnek érzem, hogy rendelkezésre álljak. Nem vonhatom ki magam a nemzet iránti felelősségvállalás alól, abban bízom, hogy ez kollektív felelősséget is eredményez" - mondta Napolitano.

Napolitano cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint maradása feltételeként a minél gyorsabb kormányalakítást szabta meg a pártoknak. Az elnököt a parlamenti pártok többsége kérte maradásra, miután az államfőválasztás ötödszörre is sikertelen volt. A csütörtök óta tartó államfőválasztáson először Franco Marini, majd Romano Prodi jelölése lett eredménytelen, és a pártok nem tudtak újabb jelöltben megállapodni.

Napolitano mandátumának meghosszabbításáról a római parlament szombat délután szavaz. Ez az első alkalom, hogy egy olasz köztársasági elnök hét év megbízatás után tisztségében marad. A 88 éves Napolitanónak május 15-én kellett volna távoznia. A februári parlamenti választások után Napolitano még visszautasította azt a lehetőséget, hogy a helyén maradjon.